Sukob između britanske vlade i BBC dobija nastavak

Sukob između britanske vlade i javnog informativnog servisa British Broadcast Corporationa (BBC), nastao nakon objavljivanja tvrdnji da je kabinet premijera Tonyja Blaira pretjerao u izvješćima o iračkom oružju za masovno uništenje, u nedjelju je dobio novi nastavak.

Novinar koji stoji iza BBC-jevog izvješća, Andrew Gilligan, zaprijetio je da će pokrenuti sudski postupak protiv vladinog dužnosnika Phila Woolasa koji ga je javno optužio da je parlament naveo na krive zaključke kada je svjedočio pred vanjskopolitičkim odborom.

Sukob je izbio nakon što je BBC, pozivajući se na izvor unutar obavještajne službe, objavio da je Alistar Campbell, Blairov šef za komunikacije, napuhao izvješće o iračkom oružju unatoč protivljenju obavještajne službe.

Campbell je optužio BBC za laž i zatražio javnu ispriku, što je BBC odbio.

Campbell je prošli tjedan svjedočio pred vanjskopolitičkim odborom koji je pokrenuo istragu o vladinim tvrdnjama o iračkom oružju za masovno uništenje i o tome je li parlament glasovao za stupanje u rat protiv Iraka na temelju lažne premise.

Campbell je ustrajao na tome da je njegova tvrdnja o tome da bi Sadam Husein mogao upotrijebiti oružje za masovno uništenje u roku od 45 minuta istinita, iako je priznao da je drugi dokument, u kojem su upotrijebljene teze bez autentičnosti, bile greška.

"Mislim da je neprihvatljivo da se BBC ponaša kao da je oporbena stranka", ocijenio je Woolas.

Očekuje se da će odbor, koji će objaviti svoje izvješće za oko tjedan dana, rasteretiti Campbella odgovornosti za tvrdnju o "45 minuta koliko je potrebno Sadamu da lansira svoje kemijsko i biološko oružje", što će vjerojatno dodati još ulja na vatru u sukobu s BBC-jem.

Neuspjeh da se do sada u Iraku otkrije oružje za masovno uništenje -što je bilo glavno Blairovo opravdanja za rat protiv režima Sadama Huseina - nastavlja potkopavati vjerodostojnost britanske vlade.

To su pokazali i rezultati ispitivanja javnog mišljenja, kojeg je u nedjelju proveo tabloid "News of the World", a prema kojem 58 posto ispitanika smatra da se Blairu ne može vjerovati.

Pročitajte više