Sukob oko naslova knjige "Da Vincijev kod" završio na sudu

IZDAVAČ bestselera Dana Browna "Da Vincijev kod", naljutio se jer je drugi autor spomenuo taj naslov u svojoj knjizi pa je slučaj završio na sudu.

Novo publicističko djelo Darrella Bocka - "Breaking the Da Vinci Code" odgovor je na Brownov roman, koji predstavlja tajnu, alternativnu priču o kršćanstvu, u kojoj je Isus oženjen Marijom Magdalenom i s njom ima dijete.

"Breaking the Da Vinci Code" je kritika takve pretpostavke. Izdavač iz Nashvillea Thomas Nelson Inc., branit će naslov nove knjige, koja je upravo u distribuciji, ovih dana na federalnom sudu.

Katherine Trager, odvjetnica tvrtke Random House Inc., koja je izdala Brownovu knjigu, poslala je Thomasu Nelsonu pismo u kojem tvrdi da je naslov nove knjige "zbunjujuće sličan naslovu" knjige "The Da Vinci Code".

"Tražimo da odmah izmijenite naslov knjige da ne bi došlo do zabune kod kupaca", piše u pismu od 6. veljače. Također traži primjerak rukopisa i datum puštanja u prodaju.

Thomas Nelson odgovorio je tužbom pri federalnom sudu u Nashvilleu, tražeći od suca da izjavi kako izdavanje knjige "Breaking the Da Vinci Code" ne krši prava Random Housea, niti njihov trademark.

Odvjetnik Thomasa Nelsona John R. Jacobson, u tužbi tvrdi da izdavač ima pravo prema prvom amandmanu američkog Ustava koristiti frazu Da Vinci u naslovu knjige i objaviti kritiku Brownove knjige.

"Samo sam želio javno predstaviti kako stvari stoje", kaže Bock, znanstvenik na Teološkom fakultetu u Dallasu koji se bavi Novim zavjetom.

"Ne da ja mislim kako Isus nije bio oženjen, nego gotovo nitko ne misli da je Isus bio oženjen." Odvjetnica Random Housea Trager rekla je kako nije vidjela žalbu Thomasa Nelsona pa je ne može komentirati.

Pročitajte više