Sukob u splitskom SDP-u: Kotur tražio da se Parić kandidira za gradonačelnika

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

AIDA BATARELO sinoć je izborila potvrdu Gradskog odbora za svoju kandidaturu za splitsku gradonačelnicu. Nije išlo lako. Istina, nitko nije glasao protiv, no veliki broj članova Odbora bio je suzdržan. Glasanju je prethodila dinamična rasprava između predsjednika splitskog SDP-a Darka Parića i njegovog dopredsjednika Gorana Kotura.

Dopredsjednik Kotur smatrao je, naime, da bi Parić trebao preuzeti odgovornost i istaknuti svoju kandidaturu. Parić se branio da nikada nije ni pomišljao da se kandidira, no Kotur je inzistirao. Priča je zaključena Parićevim prijedlogom da se Kotur kandidira jer i on predstavlja rukovodstvo organizacije te je na izborima za predsjednika dobio tek 20 glasova manje od njega.

Kotur htio gurnuti Parića u vatru da ga lakše pobijedi na unutarstranačkim izborima? 

Zašto je Kotur inzistirao na Parićevoj kandidaturi? Vjerojatno imajući na umu izbore koje SDP-ovci održavaju nakon lokalnih izbora. S porazom na lokalnim izborima, Parićeva pozicija uvelike bi bile kompromitirana te bi otvorila mogućnost Koturu da preuzme vlast u splitskom SDP-u. Svjestan je toga i Parić pa se odmah distancirao od bilo kakve mogućnosti da bude kandidat za gradonačelnika. Vijećnik ili čak dva manje neće biti tolika tragedija kao gubitak izbora u trci za Baldasarovog nasljednika. 

Aida Batarelo danas će se predstaviti kao kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Splita.

Sinoć su SDP-ovci razglabali i o podršci koju su ministru plagijatoru dali profesor Josip Milat i prodekanica Filozofskog fakulteta u Splitu Marita Brčić Kuljić. Neće ih dati na disciplinski, zaključeno je da se nije radilo o političkoj podršci, već znanstvenoj.

 

Pročitajte više