Sukobi u Mardži ušli u drugi tjedan



AMERIČKI marinci i pripadnici afganistanskih oružanih snaga jučer su počeli zauzimati polja maka u gradu Mardži, pod konstantnom paljbom talibanskih boraca, dok bitka za taj grad u provinciji Helmand ulazi u svoj drugi tjedan.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u međuvremenu je zatražio od NATO-a da učini više kako bi zaštitio civile tijekom najveće kopnene ofenzive u Afganistanu od početka rata. NATO je više puta rekao kako ima svaku namjeru zaštititi civile, ali je priznao i da to nije uvijek moguće. U subotu je u bitkama u gradu ubijen još jedan civil, što ukupni broj civila stradalih u sukobima u tom gradu dovodi do 16.

Učiniti više

Karzai je, obraćajući se novinarima, u ruci držao sliku osmogodišnje djevojčice stradale u drugom danu ofenzive koja je počela 13. veljače i rekao da je NATO postigao napredak u smanjivanju civilnih žrtava, ali je napomenuo i da se mora napraviti više kako bi se zaštitilo nedužne promatrače sukoba.

"Moramo doći do točke u kojoj neće biti civilnih žrtava. Naša kritika nastavit će se sve dok se taj cilj ne ispuni", rekao je.

Operacija u Madrži je ključni test sposobnosti stranih snaga u borbi protiv talibana, a prva je bitka u kojoj sudjeluju pojačanja koja je u Afganistan poslao američki predsjednik Barack Obama.

Krvava borba za svaku kuću

Nakon što se obračunaju s talibanima, Amerikanci u grad, koji je glavni logistički centar talibanske pobune, namjeravaju poslati civilnu administraciju i na taj način zadobiti povjerenje stanovništva.

Trenutno su američki marinci i afganistanski vojnici upleteni u žestoku i krvavu borbu za svaku kuću i zgradu, a tvrde da talibanski otpor sve više slabi. "Cijeli dan ih zasipamo olovom", rekao je jedan američki poručnik.

NATO navodi kako se sukobi odvijaju u sjeveroistočnom i zapadnom dijelu grada, ali kako nisu ograničeni na ta područja. U dosadašnjim borbama poginulo je oko 120 talibana i 16 pripadnika NATO-ove alijanse.

Pročitajte više