Sullivan: Oslobađanje novinara WSJ-a pritvorenog u Rusiji je Bidenov prioritet

Foto: EPA

Oslobađanje novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha, pritvorenog u Rusiji, prioritet je za američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

"Nećemo stati dok ga ne dovedemo doma", rekao je Jake Sullivan na forumu Wall Street Journala. SAD razgovara s Rusijom o njegovom oslobađanju, dodao je. 

Novinar uhićen krajem ožujka zbog navodne špijunaže

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller je ranije ovaj mjesec rekao da je Rusija odbila novi prijedlog za oslobađanje Gershkovicha i Paula Whelana, dvojice Amerikanaca koje Washington smatra "nepravedno pritvorenima" u Rusiji. Whelan je 2020. osuđen za špijunažu te je dobio 16 godina zatvora. 

Gershkovich je uhićen 29. ožujka u uralskom gradu Ekaterinburgu, također zbog navodne špijunaže. FSB, glavni nasljednik obavještajne agencije KGB-a, tvrdi da je ulovio novinara u pokušaju dobivanja vojnih tajni. 

Bijela kuća: Optužba protiv novinara je apsurdna

Bijela kuća je tu optužbu prozvala apsurdnom, a Biden zatvaranje "totalno ilegalnim". Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u utorak je kritizirala način na koji Washington želi osloboditi svog državljana. 

"Što se tiče Gershkovicha, Washington je prešao na megafon, a ne na mikrofon, te čini sve kako bi se suprotstavio navodnoj 'ruskoj agresiji' protiv novinara iako je uhvaćen u činu predaje ili pokušaja dobivanja klasificiranih dokumenata", kazala je. 

Pročitajte više