Suludo, a normalno: Zašto Zoran Milanović bojkotira kandidaturu Željke Antunović?

KOLIKO je Željka Antunović godinama bila daleko od Milana Bandića, toliko je danas daleko od Zorana Milanovića. Možda čak i dalje.

Deset godina Antunović je bila jedna od rijetkih SDP-ovaca (ako ne i jedina) koji su vodili umjesto Ivice Račana rat s kompromitiranim gradonačelnikom Zagreba. A danas, kad kreće izbor Bandićeva nasljednika, novi šef stranke pokrenuo je rat protiv njezine kandidature. Stajući pritom uz najbližeg Bandićeva suradnika.

Intrigantan trokut: Bandić-Antunović-Milanović

Zvuči suludo. Kao, uostalom, i mnogo toga u Milanovićevu SDP-u. Ove subote nitko iz vrha stranke nije se usudio pojaviti na predstavljanju programa Željke Antunović. Umjesto toga, uredno su se postrojili oko Ive Jelušića, aktualnog Bandićeva dogradonačelnika. Pritom se glavni argument Milanovićevih ljudi protiv Antunović svodi na (izmišljenu) tvrdnju da ona šuruje s Bandićem. I ovo zvuči suludo. Ali suludo je na Iblerovu trgu postalo normalno.

Intrigantan je taj trokut. Jedino što je zadnjih par godina spajalo Milanovića i Antunović bio je antagonizam prema Bandiću. Jedino što je spajalo Bandića i Antunović u Predsjedništvu SDP-a bila je kritičnost prema Milanoviću. Bandić se u međuvremenu izbacio iz stranke, dok Antunović sada cilja na njegovu zagrebačku fotelju, ugrožavajući time direktno Milanovića. Pa ako je Račan godinama na čelu zagrebačke organizacije imao Bandića, sada bi njegov nasljednik mogao imati Željku Antunović.

I koliko god ona loše kotirala na Iblerovu trgu, toliko dobro kotira među članovima stranke koji izravno biraju Bandićeva nasljednika. A da stvari budu još napetije, njezina pobjeda bila bi protumačena kao direktan Milanovićev poraz.

Protiv Bandićeve protivnice, za Bandićeva zamjenika

Paradoksalna je pozicija u koju se dovela Željka Antunović. Dugogodišnja Račanova zamjenica i nesuđena nasljednica, dužnosnica koja je na konvencijama stranke dobivala uvjerljivo najviše glasova delegata, potpredsjednica koalicijske Vlade i uspješna ministrica obrane, sada se našla u situaciji da je ne podržava ni jedan visoki dužnosnik SDP-a.

Umjesto toga, svi su stali iza čovjeka koji je deset godina slijedio Bandića, koji je čak na zadnjim lokalnim izborima izabran za njegova zamjenika. I koji čak i danas priznaje da bi bio uz Bandića. "Nisam otišao od Milana Bandića, on je otišao od nas", izjavio je nedavno Ivo Jelušić na Radiju 101. "Ja mrdnuo nisam, biran sam na listi SDP-a za zamjenika gradonačelnika, biran sam za zamjenika predsjednika GO SDP-a i ja nisam nikud otišao. Netko drugi je otišao i okrenuo leđa nama."

Jelušić naučio svašta od Bandića

I dok se za Željkom Antunović ne vuče ni jedna afera, za Jelušićem se kotrljaju sve Bandićeve. Što je neizravno i priznao: "Ne možemo pobjeći od toga da je naš dojučerašnji kolega Bandić bio biran na listi SDP-a za gradonačelnika, prema tome, za neke pogrešne poteze ne možemo biti potpuno amnestirani, moramo se osjećati potpuno suodgovorni".

On je pritom ugradio i dio osobne odgovornosti: odmah nakon lanjskih izbora nepropisno je parkirao svoj terenac na taksi stajalištu, pa kad su taksisti pozvali pauka koji mu je odnio skupocjeni Volvo, osvetio im se tako što je jednostavno ukinuo to stajalište. Vratio ga je tek nakon pobune taksista.

Glas za Ivu je glas za Zorana

Milanović je raspustio sve Bandićeve ogranke i isključio par tisuća Bandićevih pristalica, da bi bezrezervno stao iza jednog od njegovih najbližih suradnika. I to onog koji se hvali da nikad nije napustio Bandića. Željka Antunović napustila je Bandića još prije deset godina, kad se Milanović tek učlanjivao u SDP. Pa zašto Milanović tako otvoreno bojkotira kandidaturu Željke Antunović?

I još važnije, kako si je dopustio da izbore za šefa zagrebačke organizacije pretvori u test povjerenja samom predsjedniku SDP-a? Ovako otvoreno stajući uz jednog kandidata, a još otvorenije protiv onog drugog, Milanović se doveo u tešku situaciju: izaziva članstvo da se indirektno izjašnjava o njemu u situaciji kad ga istraživanja javnog mnijenja naprosto masakriraju, stajući uz kandidata koji u ad hoc anketama uvjerljivo zaostaje za Antunovićkom.

Što ako pobijedi? A što ako izgubi?

Ako pobijedi, dobit će kontrolu nad zagrebačkom organizacijom. Poslušnika koji ga svojom neprimjetnom pojavom neće ugrožavati, ali će ga zato odano slijediti, kao što je godinama slijedio Bandića. A to je Milanoviću očito prioritet. Međutim, ako Jelušić kojim slučajem izgubi, Milanović će si natovariti čitav niz problema.

U prvom redu, pokazat će da se članstvo okreće protiv šefa stranke koji je ionako dovoljno omražen u javnosti. Otvorit će novi rat sa zagrebačkom organizacijom, jer nakon ovako prljave kampanje teško je očekivati da će mu eventualna pobjednica Antunović pohrliti u zagrljaj. I napokon, poraz u Zagrebu - nakon poraza njegovih kandidata u Splitu i Dubrovniku - otvorio bi pitanje opstanka Zorana Milanovića na čelu stranke.

Kandidat iz stranačkog laboratorija

Zbog svega toga, izbori u zagrebačkom SDP-u nisu izbori za Ivu Jelušića, već izbori protiv Željke Antunović. Ali više od svega, oni su test popularnosti Zorana Milanovića. Ne samo u stranci, nego i u metropoli, a time i u hrvatskoj javnosti. I to godinu dana prije parlamentarnih izbora.

Jedan njegov kandidat iz "stranačkog laboratorija" uspio je na predsjedničkim izborima pobijediti Milana Bandića. Sada se postavlja pitanje hoće li još jedan takav kandidat na izborima za Bandićeva nasljednika pobijediti dugogodišnju Bandićevu protivnicu. I ono najvažnije, spasiti samog Milanovića.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje 

Pročitajte više