Summit EU: Postignut povijesni sporazum o Turskoj

ČELNICI 25 zemalja članica EU-a potvrdili su pljeskom u petak poslije podne na summitu u Bruxellesu povijesni sporazum o budućim pregovorima o članstvu Turske i turskom priznavanju Republike Cipra, javljaju agencije France Presse i Reuters pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu.

Članice EU-a usuglasile su se da će pregovori o članstvu s Turskom biti otvoreni, ali bez zajamčenog ishoda, javlja Reuters.

Turska vlada potvrdila je spremnost da potpiše protokol o prilagođavanju sporazuma o pridruživanju prije početka pregovora o članstvu, prenose Reuters i France Presse. Sporazum o pridruživanju Ankara je potpisala s EZ još 1963. godine.

Turska se jednostrano obvezala da će potpisati protokol kojim se proširuje sporazum o pridruživanju na deset novih članica među kojima je i Republika Cipar prije početka pregovora.

No, tekst će biti adaptiran s obzirom na posebno stanje na Cipru, dodaje Reuters.

Kako prenosi France Presse, ova bi gesta tako značila i tursko priznavanje Republike Cipra čemu se Turska do sada protivila.

Zauzvrat će nizozemski premijer Jan Peter Balkenende kazati kako to nije jednakog značenja kao priznavanje vlade ciparskih Grka u Nikoziji.

Globalni sporazum potvrđuje ponudu koju je u četvrtak navečer EU iznijela Turskoj o pokretanju pregovora o članstvu 3. listopada 2005. godine.

Pročitajte više