Summit EU-Rusija: Od WTO-a do Jukosa i Čečenije

RUSIJA i Europska unija u četvrtak su dogovorili nastavak pregovora oko ulaska Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) ponudivši kao vremenski okvir kraj 2004. godine.

"Pozdravljamo napredak u pregovorima oko pristupa Rusije WTO-u, uvijereni da je to poželjno i moguće ostvariti krajem 2004. godine", kaže se u zajedničkom priopćenju dviju strana.

Rusija već cijelo desetljeće pregovora oko ulaska u WTO, a da bi to uspješno privela kraju mora sklopiti bilateralne sporazume s trgovinskim partnerima.

Na summitu EU i Rusije u Rimu razgovaralo se i o aferi Jukos. Predsjednik Vladimir Putin obećao je "nesmiljenu i neprekinutu" borbu protiv svih oblika ilegalnih aktivnosti u Rusiji bez obzira tko je počinitelj.

"Nije nam cilj progoniti samo određene osobe već u zemlji uvesti red", kazao je Putin.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi je tako dobio jamstva da se vladavina zakona u Rusiji ne provodi na diskriminirajući način.

"Ovo nam je važno jer znači da se gospodarska suradnja EU i Rusije može nastaviti", rekao je Prodi.

Dužnosnici EU su ranije objavili da su im iz Rusije stizali "zabrinuti glasovi zbog načina na koji se vodi slučaj Jukos".

U međuvremenu se mjere protiv rukovodećih osoba u Jukosu nastavljaju pa je moskovsko tužiteljstvo jednom od glavnih dioničara naftnog diva oduzelo imunitet parlamentarnog zastupnika.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi našao je za shodno da se predstavi kao Putinov veliki prijatelj i zagovornik. Na pitanja Putinu o Jukosu i ljudskim pravima u Čečeniji, Berlusconi je uskočio s ocjenom da "osobno može zajamčiti da predsjednik Putin zna razliku između izvršne i sudske vlasti".

Pročitajte više