Sumnjive kredite za kupnju Podravke jamčili i dobivanjem vlasništva u Ini?

U TAJNOM ugovoru kojim se regulira financiranje akcije Spice, u kojoj su Podravkini menadžeri htjeli kupiti dionice Podravke, ne spominju se samo dionice koprivničke prehrambene industrije, nego i Ine.

Time se može zaključiti kako je za kredite Podravke kod madžarske OTP banke garantirano i vlasništvom hrvatske naftne kompanije, piše Večernji list. Do tih se saznanja došlo nakon što su, nakon intervencije premijerke Jadranke Kosor kod njezinog mađarskog kolege Gordona Bajnaija, tajni ugovori stigli u Hrvatsku.

Pregovori Podravke i OTP banke u isto vrijeme kada je Polančec pregovarao s MOL-om

Zanimljiva je činjenica i da su se pregovori između Podravke i OTP banke vodili paralelno s pregovorima između hrvatske Vlade i MOL-a o upravljačkim pravima u Ini. Pregovore je u ime hrvatske Vlade vodio Damir Polančec, a s njim je bio i odvjetnik Zoran Marković, direktor Fimine tvrtke na Malti, u kojoj je deponirano 10,64 posto Podravkinih dionica.

Polančec je u ugovoru od 21. siječnja u ime Vlade MOL-u dao kontrolna upravljačka prava na temelju samo 47 posto vlasničkog udjela. Izvor kreditiranja akcije Spice bilo je MOL-ovih 34 milijuna eura deponiranih u OTP banku. Taj je novac stavljen baš u jeku pregovora MOL-a s Polančecom. OTP banka tada sa 34 milijuna kuna, koje su dali Fimi, zatvara prijašnji kredit od Merrill Lyncha kojim je varaždinska kuća kupila Podravkine dionice.

U drugom tajnom ugovoru Podravka jamči Ininim dionicama

U drugom tajnom ugovoru se reguliraju odnosi između OTP-a, Podravke i MOL-a. Tim ugovorom Podravka garantira da će za kredit od 34 milijuna eura jamčiti ne samo svojim, nego i dionicama Ine. Još nije jasno kako je Podravka trebala doći u vlasništvo Ininih dionica.

Posebno svjetlo na cijelu priču daje i Polančecov sastanak s čelnicima OTP banke u studenom prošle godine, kada su već uhićeni menadžeri u aferi Spice, a Polančec više nije bio na poziciji u Vladi. Navodno je održan još jedan susret u studenom u Budimpešti na kojem su Polančec i Ivo Sanader razgovarali s čelnicima MOL-a. Na tom su razgovoru navodno razgovarali o tome kako da se izvuku iz neugodne situacije u kojoj bi ih se optužilo da su državnom imovinom garantirali sumnjivo preuzimanje Podravke i to služeći se protuzakonitim transakcijama.

Vitkoviću nisu dali ugovore

U Podravki su o činjenici da je OTP banka uključena u aferu Spice saznali u studenom prošle godine kada su došli do podatka da koprivnička tvrtka u mađarskoj banci ima 6,2 milijuna eura depozita. Kada je šef Uprave Podravke Miroslav Vitković u prosincu prošle godine otišao u Budimpeštu i tražio te ugovore, u OTP-u su mu rekli da će mu dva vezana ugovora dati samo ako potpiše izjavu o tajnosti uz kaznu od dva milijuna kuna. Na kraju su ugovori stigli u Hrvatsku te je otkrivena povezanost Podravke, OTP banke, Ine i Merrill Lyncha.


 

Pročitajte više