Šumski požari u Čileu odnijeli 22 života

Foto: EPA

DESECI šumskih požara koji plamte u Čileu natjerali su vladu da proširi hitnu zapovijed na još jednu regiju u subotu, dok vrući ljetni toplinski val komplicira napore da se pod nadzor stave požari koji su dosad odnijeli najmanje 22 života.

Izvanredno stanje koje je objavilo ministarstvo unutarnjih poslova sada pokriva regiju La Araucania, južno od prethodno proglašenih regija Biobio i susjednog Nublea, smještenih u blizini središta duge pacifičke obale te južnoameričke zemlje. Tri regije dom su mnogih farmi i šumskog zemljišta.

Srušio se helikopter za hitnu pomoć

U petak se helikopter za hitnu pomoć u La Araucaniji srušio, pri čemu su poginuli pilot i mehaničar, rekli su dužnosnici. Vlasti su izvijestile da je 11 žrtava, ili polovica od dosad prijavljenih, umrlo u gradu Santa Juana u Biobiou, koji se nalazi oko 500 km južno od glavnog grada Santiaga.

Od kraja prošlog tjedna helikopteri iz zraka sredstvima za gašenje pokušavaju obuzdati požare koji bjesne i dimom zaklanjaju ceste, dok vatrogasci i lokalno stanovništvo isto to pokušavaju sa zemlje.

Crvena uzbuna

Zapovijedi dopuštaju raspoređivanje vojnika i dodatnih resursa za rješavanje prirodne katastrofe. Oko 40.000 hektara opožareno je, prema službenim podacima objavljenim kasno u petak, što je područje veće od američkog grada Philadelphije.

Nacionalna agencija za šumarstvo CONAF izvijestila je u subotu da se aktivno bori protiv 80 od ukupno 231 požara, dok je 151 pod kontrolom. Za oko nekoliko desetaka požara proglašena je crvena uzbuna.

Pročitajte više