Sunčani Hvar povod za ponovne polarizacije u Vladi oko privatizacije

PRIVATIZACIJA Sunčanog Hvara ponovno je podijelila članove Vlade oko pitanja privatizacije, s jedne strane HSS-ova dijela da o tome treba konzultirati i druge koalicijske partnere, a s druge strane mišljenje da koalicija ili stranka mogu raspravljati o strategiji privatizacije, ali ne i odlučivati o pojedinačnom slučaju.

Vlada je, naime, na jučerašnjem zatvorenom dijelu sjednice trebala donijeti odluku se 62,3 posto te hotelske kuće proda slovenskim Termama Čatež, ali je ta točka bez obrazloženja skinuta s dnevnog reda i odgođena.

Neslužbeno se nakon toga moglo doznati da je prijedlog prešutno odgođen zbog stava HSS-a da je riječ o preozbiljnoj stvari, možda čak i od nacionalnog interesa, te da prije konačne odluke o tome treba čuti i stav ostalih koalicijskih partnera.

Današnje također neslužbene informacije iz Banskih dvora potvrđuju da je burna rasprava ne samo o toj, nego i nizu drugih tema vezanih za funkcioniranje Vlade, vođena na užem kabinetu Vlade, a to je bio i razlog jučerašnjeg više nego uobičajenog zakašnjenja otvorene sjednice Vlade.

Cijela je rasprava, kako se doznaje, krenula ustvari načelnom svađom oko imenovanja povjerenika Vlade za grad Viroviticu. Navodno je jedan od HSS-ovih ministara imao svoga kandidata za tu funkciju, a u raspravi koja je oko toga vođena postavilo se i pitanje načela funkcioniranja Vlade. U tom je kontekstu spomenut i slučaj privatizacije Sunčanog Hvara, kao i već duže vrijeme prisutan slučaj Duhana iz Slatine.

S druge pak strane, neki su članovi Vlade bili začuđeni jer je prijedlog odluke o Sunčanom Hvaru bez protivljenja prošao Vladine koordinacije. Ti krugovi smatraju također da je neprihvatljivo da stranke koalicije odlučuju o pojedinačnim slučajevima. Petorka ili stranka mogu raspravljati o strateškim temama privatizacije, hoće li se ili neće u privatizaciju ići, na ovakav ili onakav način, ali ne i odlučivati o pojedinom slučaju, ističu ti Vladini krugovi.

O napetosti cijele situacije govori i informacija iz Vladinih krugova da je premijer Ivica Račan priprijetio i mogućnošću ostavke, a na kraju je bez formalnog prijedloga i odlučivanja odluka o privatizaciji Sunčanog Hvara je odgođena.

Neki krugovi u Banskim dvorima procjenjuju da će o svemu tome premijer Račan, izgleda, morati obaviti dodatni krug konzultacija s HSS-om.

Na natječaj za privatizaciju Sunčanog Hvara ponude su dostavile dvije slovenske tvrtke - Terme Čatež i Kompas.

Upravni odbor HFP-a Vladi je predložio da prihvati odluku Termi Čatež koje su za 62,3 posto dionica Sunčanog Hvara ponudile 74,5 milijuna kuna, te program ulaganja od oko 335 milijuna kuna u idućih pet godina, a u desetgodišnjem razdoblju ukupno oko 70 milijuna eura. Terme su se obvezale zadržati i svih 361 zaposlenog u Sunčanom Hvaru, uz mogućnost novog zapošljavanja.

Kompas je pak ponudio 74,1 milijun kuna, ulaganje od 62,6 milijuna eura u idućih pet godina, te zadržati sve zaposlene.

Ponudu Termi Čatež neki Vladini krugovi ocjenjuju boljom, s obzirom da je riječ o tvrtki koja se bavi hotelijerstvom i ugostiteljstvo, surađuje s više touroperatora, pa se procjenjuje da bi i broj gostiju koje bi mogli dovesti bio veći, da bi se produžila sezona. Osim toga ističu planiranu dokapitalizaciju, investicijama i u dizanje kategorija hotela, podizanje kvalitete, a osim toga za svoje je planove tvrtka ponudila i bankovnu garanciju.

Pročitajte više