Sunčanim kreditom možemo uštedjeti i biti ekološki odgovorni

Foto: Press

Kupnja i adaptacija stana ili kuće nije više samo pitanje rješavanja stambenog pitanja. Pametnim ulaganjima možemo osigurati kvalitetniji životni prostor koji će nam se dugoročno vratiti uz energetske uštede. Ulaganje u stambeni prostor je jedna od najvažnijih odluka u životu i u njenom donošenju važno je razmotriti sve buduće parametre, uključujući i njezinu kvalitetu. 

U tome nam može biti partner OTP banka koja, u okviru svog održivog financiranja, obogaćuje kreditnu ponudu s atraktivnim uvjetima za sve koji uz  povoljne uvjete žele osigurati i život u suvremenim okolišnim rješenjima.

Sunčani kredit je više od stambenog kredita

Ugodan i kvalitetan životni prostor sve više ovisi i o tome kako upravljamo energijom, možemo li osigurati ugodnu temperaturu bez napora i bez neželjeno visokih iznosa za plin ili struju. U tome nam mogu pomoći Sunčani krediti OTP banke koji nas mogu pratiti u kupnji stana ili kuće prema energetskim razredima nekretnina.

Stambene i nestambene zgrade svrstavaju se u osam energetskih razreda prema energetskoj ljestvici od A+ do G, s time da A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred. Generalno, energetski razred pokazuje godišnju potrošnju energije po jedinici površine – kvadratnom metru (kWh/m2), što nam kroz energetski certifikat daje vrijednu informaciju prilikom odabira ili adaptacije novog doma.

Sunčani krediti linija su stambenih kredita koji podržavaju kupovinu energetski učinkovite nekretnine, stana ili obiteljske kuće uz minimalni energetski razred A+ ili A te određene specifične godišnje primarne energije, ovisno o geografskom položaju te datumu izgradnje nekretnine. 

Krediti će poslužiti i za izgradnju, dogradnju ili dovršenje energetski učinkovite nekretnine te adaptaciju ili rekonstrukciju stambene nekretnine u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti. Ovim kreditima možete i refinancirati postojeće istovrsne stambene kredite u drugoj banci.

OTP banka poduzela je pripremne radnje za omogućavanje ovog zelenog kreditiranja, kako bi svoj kreditni portfelj uskladila sa zahtjevima EU taksonomije te odgovorila na potražnju kupaca kojima je važno stanovanje u ekološki suvremenim objektima. 

Je li moguće financirati okolišno napredno stanovanje uz povoljne uvjete?  

Naravno! Razmišljate li o dugoročnim mogućnostima financiranja, Sunčani krediti su dostupni uz rok otplate do čak 30 godina, dok se krediti za adaptaciju i opremanje stambenih objekata u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti odobravaju s rokom otplate do 20 godina. Ono što ovu vrstu kredita čini privlačnom je i povoljnija fiksna kamatna stopa od regularne ponude stambenih kredita, ovisna o roku otplate. Prilikom sklapanja ugovora, nemate troškove procjene nekretnine. Iznosi kredita kreću se od 5000 do 350.000 eura

Imate li postojeći kredit u nekoj drugoj banci, OTP banka nudi i povoljne uvjete refinanciranja za istovrsne kredite, to jest one koji su namijenjeni energetskoj učinkovitosti. 

Razmišljate li o kupovini nekretnine ili obnove postojeće, a veliku pažnju posvećujete i kvaliteti stanovanja u smislu održivosti, očuvanja okoliša i energetskih ušteda, proučite ponudu Sunčanih kredita portfelja OTP banke.

Pročitajte više