Suosnivačica Femena pronađena mrtva u Parizu

Foto: EPA

OKSANA Šačko, jedna od osnivačica feminističkog prosvjednog pokreta Femen, pronađena je mrtva u stanu u Parizu, javile su njene kolegice. 

31-godišnja Ukrajinka pronađena je mrtva u ponedjeljak, a pored njenog tijela nalazilo se oproštajno pismo, prenosi The Guardian. 

"S velikim žaljenjem i dubokom boli moram potvrditi smrt Oksane", priopćila je Ina Ševčenko, jedna od liderica Femena, koja također živi u Parizu.

Šačko je 2013. morala pobjeći iz Ukrajine u Francusku

Druga suosnivačica Femena, Ana Gutsol, napisala je na Facebooku: "RIP. Neustrašiva i ranjiva Oksana Šačko nas je napustila. Tugujemo zajedno s njenom rodbinom i prijateljima." Dodala je kako grupa očekuje "službenu verziju događaja od policije".

Šačko je bila jedna od četiri feminističke aktivistkinje koje su osnovale Femen u Ukrajini 2008. godine. 2013. je morala, kao i Ševčenko, pobjeći u Francusku radi vlastite sigurnosti. U međuvremenu je napustila grupu i posvetila se umjetničkom radu.

Femen je, dakako, najpoznatiji po svojim prosvjednim performansima članica golih grudi, s porukama ispisanima na svom tijelu. Pod sloganom "Došla sam, skinula sam se, pobijedila sam", njihove prosvjedne akcije protiv seksizma, ali i autoritarizma i rasizma, pridobile su pozornost diljem svijeta.

2011. nju i još dvije aktivistkinje oteli i mučili bjeloruski agenti

Međutim, grupa se posljednjih godina našla u sve većim problemima, kako zbog policijske i pravosudne represije tako i zbog unutarnjih razmirica. 

Šačko je 2011. bila među tri članice Femena koje su, kako tvrde iz grupe, "oteli" bjeloruski tajni agenti nakon prosvjeda u toplesu protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, kojeg kritičari nazivaju "posljednjim europskim diktatorom". Članice Femena navele su da su ih agenti odveli u šumu, natjerali ih da se skinu gole, ošišali im kosu, zalili ih naftom i prijetili da će ih zapaliti. 

Šačko su također oteli nepoznati napadači tijekom posjeta Putina Ukrajini, a njen odvjetnik je tada bio izjavio da je aktivistkinja bila toliko pretučena da je završila u bolnici. 

Pročitajte više