Super krvavi mjesec uskoro nad Hrvatskom. Kada ćemo ga moći gledati?

Foto: 123rf/NASA

ZA nešto manje od četiri tjedna, Mjesec će poprimiti bakrenu boju hrđe i bit će veći nego što je to uobičajeno, tijekom relativno rijetkog astronomskog događaja zvanog “super krvavi Mjesec“, piše Science Alert.

Polovica našeg planeta imat će priliku promatrati dva zadivljujuća spektakla: potpunu pomrčinu Mjeseca i Mjesec u perigeju.

Ako se nalazite na kontinentima Sjeverne i Južne Amerike, 20. siječnja 2019. čeka vas prekrasna predstava na noćnom nebu kada će Mjesec između 19:15 i 22:45 sati po lokalnom vremenu (PT) navući crvenkastu boju prilikom pomrčine punog Mjeseca.

Oni koji se nalaze u Africi ili u zapadnom dijelu Europe moći će promatrati “super krvavi Mjesec“ samo tijekom izlaska ili zalaska Mjeseca 21. siječnja 2019.

Zašto je krvavi?

Naziv „krvavi“,naš satelit je dobio zato što tijekom potpune pomrčine, prilikom svog zalaska, zbog karakterističnog loma Sunčeve svjetlosti kroz Zemljinu atmosferu poprimi crvenkastu boju hrđe.

Mada su pomrčine Mjeseca uvijek lijepe za gledati, one se događaju relativno često; između dva do pet puta godišnje. Pomrčina Mjeseca može biti djelomična, penumbralna i potpuna, a 21. siječnja bit će potpuna. Sljedeća potpuna pomrčina našeg prirodnog satelita bit će tek u svibnju 2021. godine.

Super Mjesec

No, krajem siječnja nećemo samo promatrati potpunu pomrčinu Zemljinog satelita. Mjesec će tada biti i najbliži Zemlji prilikom svog gibanja oko nje, tj. u takozvanom perigeju; što znači da će izgledati veći nego inače na noćnom nebu – od tuda i naziv super Mjesec.

Moramo upozoriti, zbog svoje pozicije u perigeju, Mjesec će nam biti za samo 2% bliži nego što je inače, stoga ne bismo trebali očekivati da će poprimiti divovske razmjere.

Nad područjem Hrvatske “super krvavi Mjesec“ trebalo bi promatrati 21. siječnja od 5:40 do 6:45 sati ujutro, u tom periodu počinje i završava potpuna pomrčina Mjeseca. Nadamo se da neće biti oblačno.

Kalendar Mjesečevih mijenja u 2019. godini za područje Hrvatske možete pogledati ovdje ili na stranicama Zvjezdarnice Zagreb.

Pročitajte više