Supernove su ključ za tajnu svemirske prašine

SUPERNOVE, jake i divlje eksplozije zvijezda na kraju njihova života, ključ su za otkrivanje podrijetla svemirske prašine, izvijestili su astronomi.

Znanstvenici su dugo vjerovali da je svemirska prašina, tanke čvrste čestice od kojih nastaju planeti, nastala u relativno hladnoj, sporogorućoj zvijezdi i da se širila zvjezdanim vjetrom.

No, astronomi iz Engleske i Walesa otkrili su da neke supernove izbacuju velike količine prašine, što bi moglo značiti da su one izvor prvih svemirskih čestica.

"Podrijetlo svemirske prašine temeljno je za razumijevanje podrijetla našega i drugih planeta. Zapravo, mi živimo na velikim nakupinama zrnaca svemirske prašine, a dosad nismo bili sigurni niti gdje svemirska prašina nastaje", rekla je Loretta Dunne, astronom sa Sveučilišta u Cardiffu.

Ona je s kolegama iz Kraljevske zvjezdarnice u Edinburghu otkrila tajnu svemirske prašine, koja se sastoji od čestica malih poput onih duhanskoga dima. To im je omogućila kamera SCUBA koja može otkriti i najmanje valne dužine.

"Prašina zapravo sjaji na malim valnim dužinama. Možete je snimiti uz pomoć te kamere i vidjeti kako sjaji", objasnila je Dunne.

SCUBA je korištena za gledanje prašine u ostacima supernove Kasiopeja A, koja je 11 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje. Svjetlosna godina je udaljenost od 10 trilijuna kilometara, odnosno udaljenost koju svjetlost prijeđe u jednoj godini.

Astronomi su sumnjali da su supernove proizvodile prašinu, ali dosad su u njima pronalazili samo male količine prašine. Ipak ostaci Kasiopeje A pokazuju da su supernove bolje u proizvodnji prašine od zvjezdanih vjetrova na Mliječnoj Stazi.

Kako supernove rastu brže od običnih zvijezda one su vjerojatno proizvele prvu svemirsku prašinu.

(Hina) ag dgk

Pročitajte više