Supetarska sutkinja pred DSV-om tvrdi da je nevina

SUSPENDIRANA sutkinja i bivša predsjednica supetarskog Općinskog suda Ivana Domić danas je pred Državnim sudbenim vijećem (DSV) izjavila kako se ne osjeća krivom za optužbe da je pojedincima pogodovala da nezakonito postanu vlasnici zemljišta na Braču.

"Sutkinja se ne osjeća krivom, a u svemu je u potpunosti postupala u skladu sa zakonom", kazao je u iznošenju obrane jedan od trojice odvjetnika u čijoj je pratnji Ivana Domić danas po prvi puta došla pred DSV. To je tijelo krajem prošlog mjeseca sutkinju suspendiralo i protiv nje pokrenulo stegovni postupak zbog zlouporabe položaja ili prekoračenja službene ovlasti.

Današnje ročište prekinuto je nakon što su odvjetnici zatražili detaljan uvid u sve spise spomenute u zahtjevu za pokretanjem stegovnog postupka koje je, kao dokaze navodnih sutkinjinih malverzacija, naveo predsjednik splitskog Županijskog suda Igor Benzon. Osim pokretanja stegovnog postupka i suspenzije, Benzon je od DSV-a zatražio i da se Ivanu Domić razriješi sudačke dužnosti.

Njezin odvjetnički tim prigovorio je DSV-u što je postupak pokrenut bez nazočnosti prozvane sutkinje. Oni tvrde da je time povrijeđen Zakon o DSV-u te da je Ivani Domić na taj način onemogućeno da se očituje o zahtjevu predsjednika splitskog Županijskog suda.

DSV je odlučio pribaviti sve spise i sutkinju pozvati da se o njima očituje, a datum idućeg ročišta odredit će naknadno.

Nadu u pozitivan ishod cijelog slučaja, kao i tvrdnju da je sve činila u skladu sa zakonom, Ivana Domić ponovila je i u izjavi novinarima nakon današnjeg ročišta.

Njezini su odvjetnici, pak, zaključili da je DSV postupilo ishitreno kada je pokrenulo postupak bez nazočnosti sutkinje koja je, kako tvrde, sve radila besprijekorno i bez propusta.

Osim što je pozvana na stegovnu odgovornost, sutkinja Domić je zbog zlouporabe položaja i ovlasti kazneno prijavljena, a ministrica pravosuđa ju je zbog nepravilnosti u radu razriješila dužnosti predsjednice supetarskog Općinskog suda.

Sutkinju Domić policija tereti da je u postupcima vezanima za ispravku uknjižbe vlasnosti preko reda uzimala veći broj predmeta i zbog izostanka pravih vlasnika, koji za postupak uopće nisu ni znali, protuzakonitim presudama dodijelila zemljišta osobama kojima ono ne pripada. Vlasnike zemljišta time je, tvrdi policija, oštetila za višemilijunske iznose.

Još jednu kaznenu prijavu policija je podnijela krajem prošlog mjeseca, zbog sumnje u nove četiri nezakonite presude kojima su Bračani oštećeni za još dva milijuna kuna.

Nakon saslušanja svjedoka DSV je danas odgodio i stegovni postupak protiv suca zagrebačkog Županijskog suda Borisa Ivančića. On je pozvan na stegovnu odgovornost zbog sumnje da je prekoračio svoje ovlasti i oštetio ugled suda jer je optužio čistačicu da mu je ukrala novčanik, a naknadno se utvrdilo da je novčanik izgubio.

Pročitajte više