Supruga potpredsjednika Zimbabvea optužena za pokušaj njegovog ubojstva

Screenshot: You Tube

SUPRUGA Constantina Chiwenge, potpredsjednika Zimbabvea, optužena je da ga je pokušala ubiti dok je bio u bolnici ove godine, javlja The Guardian. 

Supruga potpredsjednika već optužena za pranje novca

Marry Chiwenga, rođena Mubaiwa, uhićena je tijekom vikenda te je danas izašla pred sud koji je odredio da ostaje u pritvoru. Chiwenga je, naime, već prethodno optužena da je ilegalno prebacila skoro milijun dolara preko granice kako bi kupila luksuzne automobile i imanje. A sad je još čeka i dodatna optužba za pokušaj ubojstva.

Potpredsjednik Chiwenga boluje od teške bolesti

Njen suprug Constantino Chiwenga, koji je imao vodeću ulogu u svrgavanju predsjednika Roberta Mugabea tijekom vojnog puča 2017. godine, boluje od teške bolesti jednjaka, što je zahtijevalo višemjesečno bolničko liječenje. 63-godišnjak je bivši vojni zapovjednik i kontroverzna figura kojeg se smatra odgovornim za rastuću represiju u ovoj bivšoj britanskoj koloniji.

Prema sudskoj dokumentaciji, Merry Chiwenga je sa svojim teško bolesnim suprugom otputovala u lipnju u Južnoafričku Republiku. U srpnju je njen suprug boravio u privatnoj bolnici u Pretoriji gdje je navodno rekla medicinskom osoblju da je ostave samu sa suprugom i onda ga pokušala skinuti s aparata ključnih za održavanje života. Kad je osiguranje došlo u sobu i zaustavilo je, navodno je napustila bolnicu. 

Lokalni mediji pišu da se brak između potpredsjednika i supruge raspao

Potpredsjednik se potom liječio u Kini i vratio u Zimbabve. Njegova supruga sada tvrdi da je nevina.
A lokalni mediji pišu kako se brak bivše misice i bivšeg vojnog zapovjednika raspao. 

Prijave za pranje novca i prijevaru protiv Marry Chiwenge podnijela je Komisija za antikorupciju. Isto tijelo podnijelo je optužbe protiv još nekoliko visoko pozicioniranih osoba u ovoj zemlji. Kritičari tvrde da je tijelo jako politizirano te da su mu na meti svi viši dužnosnici u vladi aktualnog predsjednika Emmersona Mnangagwea.

Inače, Zimbabve se suočava s ogromnom ekonomskom krizom koja je pojačana i zbog velikih suša. Milijuni ljudi preživljavaju zahvaljujući humanitarnoj pomoći. 

Pročitajte više