Suradnica Navalnog nije htjela pobjeći iz Rusije. Sada je osuđena na 9 godina zatvora

Foto: Profimedia

Suradnica ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog osuđena je na devet godina zatvora. Ksenija Fadejeva (31) je bivša općinska vijećnica koja je vodila tim Navalnog u gradu Tomsku, a osuđena je zbog "osnivanja ekstremističke organizacije". Njezini odvjetnici su najavili žalbu na presudu, tvrdeći da je Fadejeva prekinula s aktivnostima u organizaciji Navalnog prije nego što su je vlasti 2021. proglasile ekstremističkom.  

Fadejeva je 2020. izabrana u gradsko vijeće Tomska zajedno s ostalim neovisnim aktivistima Sibira, što se smatralo rijetkim uspjehom ruske oporbe u to doba. No vlasti su 2021. izborne timove Navalnog proglasile "ekstremističkima", izlažući sve njegove pristaše i suradnike opasnosti od kaznenog progona.

Odbila je pobjeći iz Rusije

Navalni, najistaknutiji kritičar Vladimira Putina, trenutno služi 19-godišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za ekstremizam. Otrovan je u Tomsku 2020. za vrijeme predizbornog posjeta potpore svojim lokalnim suradnicima. Nakon toga je teško bolestan prevezen na liječenje u Njemačku, a potom je, po povratku u Rusiju, uhićen i osuđen na zatvorsku kaznu, piše Sky News.  

Prije uhićenja vodio je kampanju protiv službene korupcije i organizirao velike prosvjede protiv Kremlja. Mnogi njegovi bliski suradnici bili su prisiljeni pobjeći iz Rusije. Suradnik Navalnog Leonid Volkov je kazao kako je nagovarao Fadejevu da pobjegne iz Rusije, ali je ona to odbila zbog svoje odgovornosti prema biračima. 

Pročitajte više