Susret Berlusconi-Schroeder u Veroni

TALIJANSKI premijer i predsjedavajući Europske unije Silvio Berlusconi sastao se u subotu u Veroni s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

Dvojica premijera su se sastala po prvi put nakon incidenta od 2. srpnja kada je Berlusconi u Europskom parlamentu odgovorio na primjedbe njemačkog zastupnika Martina Schulza usporedivši ga sa zapovjednikom nacističkog koncentracijskog logora.

Potom je i podtajnik zadužen za turizam Stefano Stefani u listu "Padania" uvrijedio Nijemce pogrdnim izjavama o njemačkim turistima, nakon čega je kancelar Schroeder otakazao planirano ljetovanje u Italiji, dok je Stefani morao podnijeti ostavku.

Schroeder je stigao u petak u Veronu na poziv predsjednika Europskog povjerenstva Romana Prodija s kojim je uvečer u Areni pratio operu "Carmen", koja je izvedena u povodu obilježavanja 90. godišnjice predstava u Areni. Berlusconi nije došao na predstavu, bojeći se incidenata.

Talijanski premijer u subotu je, pozdravljajući svoga njemačkog kolegu, rekao kako je Schroeder uvijek dobrodošao u Italiju.

"Između njemačke i talijanske vlade nije nikada bilo rata, pa je nepotrebno stvarati mir, do kojeg se obično dolazi poslije rata", rekao je Berlusconi u Veroni govoreći o odnosima izmedju Italije i Njemačke.

Glede incidenta sa Schulzom, Berlusconi je kazao kako je, "nakon što je bila uvrijeđena talijanska vlada i zemlja, odgovorio šaljivo i s osmijehom na licu kako bi ublažio situaciju". "Izrazio sam zatim žaljenje. Nisam, očito, vodio računa da i samo spominjanje povijesnih događaja može izazvati takve osjećaje u jednom narodu", dodao je talijanski premijer.

Berlusconi i Schroeder su razgovarali o Europi, proširenju EU-a, odnosima sa SAD-om i ratu u Iraku.

Talijanski premijer također je izrazio žaljenje zbog neprisustvovanja predstavi večer prije u Veroni, koju je režirao njegov prijatelj Franco Zaffirelli.

Pročitajte više