Susret pomoćnog biskupa Košića i M.Araqija iz Irana

POMOĆI zagrebački biskup Vlado Košić danas je primio Mohammadija Araqija, predsjednika Organizacije za kulturne i islamske odnose Irana čija je osnovna zadaća dijalog s drugim religijama.

Araqi je u razgovoru istaknuo važnost Katoličke crkve u hrvatskom društvu i njezinu zauzetost za mir i dijalog među različitim vjerama te izrazio zahvalnost kardinalu Josipu Bozaniću što je mnogo učinio za dobre odnose između Katoličke crkve i Islamske zajednice u Hrvatskoj, priopćeno je danas iz Ureda zagrebačkog nadbiskupa za odnose s javnošću.

Gost iz Irana, koji u Zagrebu boravi u povodu izložbe "7000 godina perzijske umjetnosti", upoznao je domaćine s djelovanjem Organizacije za kulturne i islamske odnose koju vodi i napomenuo da je jedna od njezinih osnovnih zadaća dijalog s drugim religijama.

Sugovornici su se osvrnuli i na trenutnu tešku situaciju na Bliskom Istoku. Pritom su se složili da se vjerske zajednice trebaju udružiti u promicanju mira i stvaranju ozračja razumijevanja i poštivanja među ljudima.

Podsjetili su na zauzimanje pape Ivana Pavla II i Svete Stolice da se izbjegne rat i razaranja. Naglasili su da je terorizam veliko zlo, ali su ukazali i na potrebu suzbijanja siromaštva i nepravdi na tom području koje su glavno izvorište terorizma.

U razgovoru je spomenuta i teorija o iranskom porijeklu Hrvata, o čemu je Araqi već bio informiran prigodom prvog posjeta Hrvatskoj prije 10 godina.


Pročitajte više