SUSRET SHARONA I ABASA ZAVRŠIO BEZ REZULTATA

Izraelski premijer Ariel Sharon i njegov palestinski kolega Mahmud Abas završili su u prvim satima nedjelje svoj prvi susret na kojem su razgovarali o novom bliskoistočnom mirovnom planu, objavili su dužnosnici. L

Sastanak je trajao tri sata, ali nakon njega nije bilo izjava za javnost.

Izraelska vlada objavila je priopćenje u kojem najavljuje da će se Sharon i Abas ponovo sastati idući tjedan, ubrzo nakon Sharonova posjeta SAD-u.

Sharon je na sastanku izrazio ogorčenje zbog samoubilačkog napada u Hebronu koji se dogodio nekoliko sati ranije, a u kojem je poginuo izraelski bračni par i napadač - pripadnik Hamasa.

U izjavi iz Sharonova ureda stoji i da se Abas "složio da je zaustavljanje terorizma prvi korak prema napretku" u mirovnim pregovorima.

Neimenovani palestinski dužnosnik rekao je da je Sharon odbio njihove zahtjeve da službeno prihvati međunarodni mirovni plan te da je sastanak bio "nepotreban".

Bio je to prvi izraelsko-palestinski "sastanak na vrhu" nakon više od dvije i pol godine. Očekivanja uoči susreta bila su mala zbog oštrih razlika između dviju strana u primjeni plana.

Naime, Izraelci traže da Abas prije početka primjene plana uhiti palestinske militante koji prijete samoubilačkim napadima na izraelske ciljeve i suzbije gotovo trogodišnju palestinsku pobunu. Palestinci, pak, žele da Izrael prije toga službeno prihvati mirovni plan i ublaži vojni pritisak na palestinskim područjima.

Osim samoubilačkog napada u Hebronu, sastanak je zasjenio izraelsko-palestinski sukob kod naselja Sharei Tikva na Zapadnoj obali, u kojem su ubijena dvojica Palestinaca.



(Hina) dj/ag ag

Pročitajte više