Šutejeve "Prekrivene oči" u Umjetničkom paviljonu

IZLOŽBENI projekt slikara i grafičara Miroslava Šuteja "Prekrivene oči", u kojemu dominiraju desetci ljudskih figura s crnim povezima na očima, bit će otvoren 23. prosinca u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Šutejev projekt osmišljen je za Umjetnički paviljon, čime počinje nova programska koncepcija radova smišljenih za unutarnji i vanjski prostor Paviljona, rekao je ravnatelj Radovan Vuković na današnjoj konferenciji za novinare uoči otvorenja izložbe.

Povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, koji je s Tonkom Maroevićem autor izložbe, rekao je da se Šutejeva izložba sastoji od triju dijelova, a središnje točke izložbe su desetci ljudskih likova ovijenih u bijele gaze s crnim povezima na očima, smještenih u cijelom desnom krilu Umjetničkog paviljona. Likovi djeluju kao mehaničke lutke i predstavljaju "vizualizaciju ništavila", dodao je.

U središnjem prostoru Paviljona nalazi se velika grafika veličine 10 puta 10, koja podsjeća na gotički labirint. U lijevom krilu nalaze se rotirajuće grafike veličine pet puta deset, slične Šutejevim radovima iz 60-ih, podsjetio je Maković.

Tonko Maroević kazao je da su "Prekrivene oči" daleko od grafike i linearnosti, kao i od umjetnikovih početaka gotovo pola stoljeća, ali ta izložba na neki način sažimlje i sintetizira mnoga stečena svojstva i iskušane dionice Šutejeva rada, zaključio je.

Pročitajte više