Sutkinja Domić još se nije očitovala

PREDSJEDNICA Općinskog suda u Supetru Ivana Domić još se nije očitovala o izvješću tročlanog sudskog povjerenstva koje je ispitalo optužbe zbog nezakonitih presuda u zemljišnoknjižnim postupcima, doznaje se na Županijskom sudu u Splitu.

Glasnogovornica Županijskoga suda u Splitu sutkinja Marica Šćepanović potvrdila je kako njezino očitovanje sud očekuje najkasnije u ponedjeljak, kada istječe rok koji joj je dao predsjednik Županijskog suda Igor Benzon.

Moguću odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv sutkinje Domić Benzon će Državnom sudbenom vijeću (DSV) uputiti tek nakon toga, poručila je glasnogovornica Županijskog suda.

To je ujedno i preduvjet za pokretanje kaznenog postupka protiv predsjednice supetarskog suda, budući da ju prije odluke DSV-a od eventualnog razrješenja s položaja suca štiti sudački imunitet.

Postupak razrješenja s dužnosti predsjednice supetarskog Općinskog suda već je pokrenula ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, premda je Ivana Domić kroz medije poručila kako svojevoljno neće odstupiti s dužnosti jer je, ustvrdila je, sve radila u skladu sa zakonom zbog čega se ne boji ni rezultata istrage.

Županijsko državno odvjetništvo, na temelju opsežne dokumentacije sa supetarskog suda o sudskim predmetima koje je vodila sutkinja Domić i rezultata istrage koju provodi policija, utvrdit će osnovanost sumnji u zloporabu položaja i ovlasti donošenjem nezakonitih presuda u postupcima vezanima uz ispravku uknjižbe vlasništva nad nekretninama na Braču, te će odlučiti o pokretanju kaznenog postupka, rekla je županijska državna odvjetnica Inka Jurišić.

Doznaje se, također, kako će se postupak protiv sutkinje Domić voditi redovitim putem, te da se u ovoj fazi ne očekuje njezino privođenja s obzirom na to da se još čekaju rezultati policijske istrage.

Potkraj rujna PU splitsko-dalmatinska podnijela je kaznenu prijavu protiv sutkinje Domić, a u tijeku je kriminalistička obrada u kojoj će se ispitati sve osobe koje su na bilo koji način uključene u nezakonite radnje, bilo oštećenici ili počinitelji, doznaje se u Državnom odvjetništvu.

U izvješću tročlanog povjerenstva Županijskog suda u Splitu navodi se kako je sutkinja Domić u velikom broju sudskih postupaka koje je vodila, čak i po 30-ak na dan, donosila nezakonite presude, pogodujući na taj način tužiteljima u postupku da postanu vlasnicima zemljišta koje im ne pripada i uknjiže se kao vlasnici.

Pritom je za višemilijunski iznos oštetila tuženike, koji su na taj način izgubili golemo bogatstvo i od kojih većina nije ni znala da su stranke u postupcima u kojima je rješavana vlasnost nad nekretninama na Braču.

Pročitajte više