Sutkinja Domić u srijedu o optužbama na svoj račun

PREDSJEDNICA Općinskog suda u Supetru Ivana Domić do srijede će se očitovati o izvješću tročlanoga sudskog povjerenstva koje je ispitalo optužbe zbog nezakonitih presuda u zemljišnoknjižnim postupcima, kazala je glasnogovornica Županijskoga suda u Splitu sutkinja Marica Šćepanović.

Premda je petodnevni rok za očitovanje, koji joj je odredio predsjednik Županijskog suda Igor Benzon, istekao danas, sutkinja Šćepanović kazala je kako to nije bio strog zakonski rok, već slobodna volja predsjednika suda. Budući da je sutkinja Domić najavila kako će se očitovati do srijede, predsjednik je odlučio čekati, kazala je sutkinja Šćepanović.

Tek nakon toga Benzon će odlučiti o pokretanju stegovnog postupka protiv sutkinje Domić, odnosno prijedlog uputiti Državnom sudbenom vijeću (DSV).

Postupak razrješenja s dužnosti predsjednice supetarskog Općinskog suda već je pokrenula ministica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt. To su i preduvjeti za pokretanje kaznenog postupka protiv predsjednice supetarskog suda, budući da je prije odluke DSV-a o njezinu mogućem razrješenju s položaja suca štiti sudački imunitet.

Županijsko državno odvjetništvo u međuvremenu treba utvrditi osnovanost sumnja u počinjenje kažnjivih djela zloporabe položaja i ovlasti donošenjem nezakonitih presuda u postupcima, vezanima za ispravak uknjižbe vlasništva nad nekretninama na Braču, te odlučiti o pokretanju kaznenog postupka na temelju dokumentacije o predmetima koje je vodila sutkinja Domić i rezultata policijske istrage.

Postupak protiv sutkinje Domić vodit će se redovitim putem, a u ovoj se fazi još ne očekuju privođenja, doznaje se u odvjetništvu.

Kaznenu prijavu protiv predsjednice Općinskog suda u Supetru splitsko-dalmatinska je Policijska uprava podnijela potkraj rujna, nakon čega je Županijski sud odredio tročlano povjerenstvo koje je ispitalo navode iz prijave.

U izvješću tog povjerenstva navodi se kako je sutkinja Domić u velikom broju sudskih postupaka koje je vodila, čak i po 30-ak na dan, donosila nezakonite presude, pogodujući tako tužiteljima u postupku da postanu vlasnicima zemljišta koje im ne pripada i uknjiže se kao vlasnici. Pri tom su pravi vlasnici nekretnina oštećeni za višemilijunske iznose, stoji u izvješću.

Pročitajte više