Sutkinja zabrinuta za kitove američkoj mornarici zabranila uporabu sonara

FLORENCE-MARIE COOPER, federalna sutkinja iz Kalifornije, donijela je privremenu mjeru kojom se američkoj ratnoj mornarici zabranjuje uporaba sonara, jer bi ona "mogla ugroziti život kitovima i drugim morskim sisavcima".

Povod za tu odluku je "Rimpac 2006", pomorski manevri koju američka ratna mornarica u vodama održava oko Havajskog otočja zajedno s mornaricama Australije, Britanije, Kanade, Čilea, Perua i Južne Koreje. Srž manevara bit će obuka za protupodmorničku borbu, pri čemu sudjeluje 40 površinskih brodova i 6 podmornica, a američka mornarica će po prvi put testirati novi sonar.

Međutim, borci za prava životinja, kao i neki znanstvenici, tvrde da uporaba sonara predstavlja opasnost za kitove i druge morske sisavce, koji se koriste zvučnim valovima da bi međusobno komunicirali i lovili ribu. Prema njima, zvučni valovi sonara bi mogli "zbuniti" te životinje, odnosno ubiti i ozlijediti ih.

Američko Ministarstvo obrane je uoči pomorskih manevara uspjela ishoditi pravno mišljenje prema kojom se na pomorske manevre ne odnose američki zakoni donešeni u svrhu zaštite kitova i drugih ugroženih morskih vrsta.

Međutim, nastojeći zaustaviti manevre, protiv mornarice je tužbu podnijela ekološka organizacija Savjet za obranu nacionalnih prirodnih resursa. Sutkinja je uvažila njihove argumente, dodavši kako bi mornarica morala razmisliti o održavanju manevara u području "koje nije naseljeno morskim sisavcima".

Mornarički pravnici su izjavili kako "proučavaju privremenu mjeru", te da će tek donijeti odluku o tome da li da se žale ili ne.

D.A.

Pročitajte više