Sutra Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

U spomen na brojne poginule hrvatske branitelje i civile u srpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine, u Vukovaru se 18. studenoga obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Prigodni komemorativni program počet će u 10 sati ispred vukovarske Opće bolnice, a zatim će se sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, predvođeni pripadnicima 204. vukovarske brigade, u koloni sjećanja uputiti gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju državna i druga izaslanstva položit će u 12,15 sati vijence i zapaliti svijeće, te na taj način odati počast gradu Vukovaru i njegovim stradalnicima.

U 12,30 sati misu zadušnicu za sve poginule u obrani Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodit će biskup dubrovački msgr. Želimir Puljić.

Procjenjuje se kako je u srpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine poginulo najmanje 1500 hrvatskih branitelja i civila. Nekoliko tisuća osoba je ranjeno, a u progonstvo je protjerano oko 22.000 građana Vukovara nesrpske nacionalnosti.

Kroz srpske koncentracijske logore, prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, prošlo je oko 8000 zatočenika od kojih je živote u logorima izgubilo između 30 i 40 posto.

Prema podacima iz knjige "Suzama do istine", koju je 1999. godine izdala udruga "Vukovarske majke", broj mrtvih vojnika bivše "JNA" i paravojnih srpskih postrojba u bitci za Vukovar procjenjuje se na između 10.000 i 15.000. Uništeno je približno 500 neprijateljskih oklopnih vozila, a srušeno je između 25 i 30 zrakoplova.

Bitka za Vukovar počela je krajem kolovoza 1991., a višestruko nadmoćnijem neprijatelju vukovarski branitelji odupirali su se više od osamdeset dana, sve do 18. studenoga. Toga dana postrojbe bivše "JNA" i paravojne srpske postrojbe uspjele su slomiti obranu grada te su počele zauzimati pojedine vukovarske četvrti.

U znak sjećanja na stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, Hrvatski sabor donio je odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

(Hina) xždra ydd

Pročitajte više