Sutra je sprovod Navalnog. Njegova udovica: Bojim se da će biti hapšenja

Foto: EPA

Pogreb ruskog oporbenog političara Alekseja Navalnog održat će se sutra u Moskvi, objavila je njegova supruga Julija Navalna i upozorila kako nije sigurna hoće li proći u miru, bez intervencije policije. Kira Jarmuš, glasnogovornica Navalnog, objavila je na X-u da će služba održati u Crkvi ikone Majke Božje u moskovskoj četvrti Marjino gdje je Navalni nekada živio. Oporbeni čelnik će zatim biti pokopan na groblju Borisovskoje. 

Sveznici Navalnog navode da je Kremlj osujetio njihove pokušaje organizacije zasebne civilne komemoracije u dvorani u koju stane veći broj ljudi te da je stopirao plan da se Navalnog pokopa dan ranije. Kremlj je negirao njihove optužbe i priopćio da nema nikakve veze sa spomenutim aranžmanima, piše Reuters. 

"Za to su krive dvije osobe - Vladimir Putin i Sergej Sobjanin"

"Za to što nemamo civilnu komemoraciju i što se ne možemo na pravilan način oprostiti od Navalnog krive su dvije osobe - Vladimir Putin i Sergej Sobjanin (gradonačelnik Moskve). Oni iz Kremlja su ga ubili, izrugivali s njegovim tijelom, izrugivali se s njegovom majkom. Sada se rugaju njegovom sjećanju", napisala je na X- Julija Navalna, njegova supruga. 

Tijekom jučerašnjeg govora u Europskom parlamentu u Strasbourgu, Navalna je napomenula kako ne zna hoće li biti uhićenja za vrijeme sprovoda. "Pogreb će se održati u petak. Nisam sigurna hoće proći bez izgreda ili će policija uhititi one koji su se došli oprostiti od mog supruga", kazala je. 

"Prijetili su pogrebnim poduzećima"

Saveznici Navalnog su danas objavili kako su blokirani svi njihovi pokušaji da unajme mrtvačka kola kako bi doveli njegovo tijelo na sprovod u Moskvu. Jarmiš je na X-u napisala da su nepoznati pojedinci prijetili pogrebnim poduzećima te da stoga nitko ne pristaje prenijeti njegovo tijelo. Ivan Ždanov, još jedan suradnik Navalnog, najavio je da će njegov tim usprkos tome pronaći način da se to ostvari.

Navalni je umro 16. veljače u zatvoru na sjeveru Rusije. Njegovi saveznici optužuju predsjednika Vladimira Putina za ubojstvo Navalnog jer, tvrde, ne bi mogao dopustiti njegovo puštanje u potencijalnoj razmjeni zatvorenika. Nisu objavili dokaze za te tvrdnje, no najavljuju da će saznati i otkriti tko ga je ubio i kako. Kremlj odbacuje i to te ističe da je Navaljni umro prirodnom smrću.

Njegov tim je danas pozvao sve koji žele odati počast, no ne mogu prisustvovati sprovodu, da odu na određene spomenike u svojim gradovima sutra navečer u 19 sati po lokalnom vremenu. Sudeći po ranijim skupovima pobornika Navalnog, očekuje se velika prisutnost policije te nasilno rastjerivanje okupljenih. 

Pročitajte više