Sutra kaznena prijava protiv Rončevića i Bačića zbog afere "kamioni"



U TOKU sutrašnjeg dana Ravnateljstvo policije podnijet će kaznenu prijavu protiv Berislava Rončevića, bivšeg ministra obrane i sadašnjeg saborskog zastupnika HDZ-a, i Ive Bačića, njegovog bivšeg pomoćnika u MORH-u, piše Jutarnji list. Kaznena prijava podnijet će se za aferu "kamioni".

Optužnicu će podnijeti kriminalistički odjel MUP-a koji je vodio višemjesečnu istragu u kojoj su sudjelovali MUP, USKOK, DORH, Vojna sigurnosna agencija (VSOA) i Vojna policija. Nije jasno na čemu će se temeljiti kaznene prijave, ali neslužbeno se saznaje da je u prvom redu riječ o ugovoru s tvrtkom “Eurokamioni” koji je potpisan bez natječaja, te kojim je proračun RH oštećen za oko 10 milijuna kuna.   

Ukida se imunitet

Ivo Bačić, državni tajnik u MUP-u RH, koji će nakon ove prijave postati najviše rangirani policajac optužen za kriminal od nastanka hrvatske države, bit će automatski suspendiran. Rončeviću će biti zatraženo ukidanje saborskog imuniteta, o čemu će odlučivati saborski zastupnici na slijedećem zasjedanju.

U tijeku je, saznaje se, i pripremanje kaznenih prijava za vrh uprave HŽ-a i HEP-a,  čime će MUP i USKOK započeti antikorupcijsku čistku u javnim poduzećima. Istraga o korupciji u HŽ-u i HEP-u traje još od prošle godine, od kada se policija i DORH još od lani bave nizom kaznenih prijava koje su protiv vlastite uprave podizali uposlenici tih javnih poduzeća.

Dodatni smjer istrage ići će prema skandalima i navodima o korupciji koji su zahvatili velika državna poduzeća. U slučaju HŽ-a radi se o nedavnoj nesreći nagibnog vlaka u Kaštelima u kojoj je poginulo šest osoba, a u slučaju HEP-a sumnjivi su milijunski gubici nastali kupovinom skupe električne energije u prošloj godini, što se pokušalo prikriti lažiranjem bilanci za 2008 godinu.

Duga afera

Afera “kamioni” jedna je od dužih u novoj Hrvatskoj povijesti. Pokrenuo ju je u siječnju 2005. predsjednik Stjepan Mesić tijekom predizborne predsjedničke  kampanje. Tada je izrazio sumnju u zakonitost nabavke 39 vojnih kamiona. Rončević je odmah krenuo u ofenzivu i napao Mesića. Nekoliko dana kasnije optužio je i načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića da je otvoreno agitirao za skuplju ponudu tvrtke MAN.

S vremenom se saznavalo sve više prljavih detalja o nabavci, a jedna od ključnih vijesti bilo je i pismo generala Lucića predsjedniku Mesiću u kojem ovaj tvrdi kako ti kamioni vojsci nisu potrebni i da će stajati u garaži. Lucić je kasnije pred istražnim povjerenstvom sabora ustvrdio kako je to napisao u revoltu. Sam Rončević opravdao se dobro poznatom obranom. Ustvrdio je da su samo kamioni tvrtke IVECO odgovarali traženim uvjetima koje je postavio Glavni stožer te da je zbog toga direktno pregovarano s njihovim zastupnikom Eurokamion.

Ugovor vrijedan 34,4 milijuna kuna, Rončević je potpisao za 39. Saborsko povjerenstvo, pak, ustvrdilo je kako u tom slučaju nije bilo korupcije, kako čak nema ni afere, a Andrija Hebrang čak je tražio progon svih koji su pisali ili pričali o slučaju, tobože lažno optužujući Rončevića.

Jedna od najvećih žrtava afere navodno je i bivši ravnatelj policije Vladimir Faber, koji je po kuloarskim pričama smijenjen s tog mjesta upravo zbog odbijanja da odustane od istrage kamiona.

Pročitajte više