Sutra kongres najjače slovenske stranke u Celju

Slovenski liberalni demokrati (LDS), koje je do lanjskog izbora na mjesto predsjednika države vodio Janez Drnovšek, u petak će u Celju održati jednodnevni izvanredni kongres posvećen biranju novoga vodstva.

Kako je u razgovoru za mariborski list ´Večer´ izjavio predsjednik zastupničkog kluba te stranke u parlamentu Anton Anderlič, riječ je o rutinskom kongresu, a jedini kandidat za predsjednika stranke je predsjednik vlade Anton Rop, no bit će izabrana i dva potpredsjednika stranke.

´Dileme pred kongresom su rutinske naravi, doći će do neophodne promjene na vrhu stranke nakon odlaska dosadašnjeg predsjednika Drnovšeka, a donijet ćemo i manje izmjene statuta i možda neku rezoluciju´, rekao je Anderlič. On je donedavno važio kao jedini protukandidat Ropu na mjestu predsjednika stranke koja niz godina u slovenskoj politici dominira i postavlja koalicijske vlade.

´Nadam se da će LDS i u buduće biti demokratska stranka, s pojedincima koji imaju različita mišljenja i stranka s politikom koju smo već upoznali´, rekao je Anderlič za ´Večer´.

On je rekao da ne očekuje da će premijer Rop smijeniti ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, također jednu od istaknutijih figura u liberal-demokratskoj stranci, kako to traže neki zbog njegove ´proameričke´ orijentacije u polemikama oko iračke krize.

´O politici države prema prostoru Bliskog istoka trebali bismo postići širi dogovor i oblikovati jasna stajališta, ali ne očekujem da će doći do smjene ministra vanjskih poslova´, rekao je Anderlič.

Pročitajte više