Sutra kreće kaos: Velike gužve, obilne kiše, Split pod opsadom zbog Ultre

Foto: Hina/Pixsell/Damir Puklavec/Boris Scitar

VEĆINU Hrvatske sutra očekuje velika gužva. Osim uobičajenog krkljanca na cestama prema Jadranu, sutra u Splitu počinje Ultra Europe festival koji će dovesti 150 tisuća turista iz svih dijelova svijeta. Uz gužve i Ultru, sutra nas također očekuje nestabilno vrijeme s pljuskovima, grmljavinom i obilnom kišom u dijelovima zemlje. Nema nikakve sumnje da će loše vrijeme velike gužve na cestama, kakvih će sigurno biti s obzirom na to da se radi o jednom od udarnih turističkih vikenda, učiniti još gorima.

>> Stižu obilne kiše, oluje i pad temperatura, izdana upozorenja. Evo gdje će biti najgore

>> Počinje Ultra festival, Split će ovog vikenda preplaviti 150 tisuća partijanera iz cijelog svijeta

Hrvatski autoklub je već danas izdao upozorenje za nadolazeći vikend. Kako javljaju iz HAK-a, ljetne gužve ponovno su postale dio svakodnevice, osobito na Jadranu. Ovog vikenda očekujemo veći broj turista iz Češke i Slovačke koji se već tradicionalno odmaraju na našoj obali, ali i iz Austrije, Njemačke i Nizozemske zbog početka školskih praznika u tim europskim državama. 

Velike gužve na cestama, bit će čekanja na Lučkom

Sutra će cijelog dana biti gužve u smjeru istoka, posebice na graničnim prijelazima sa Slovenijom te na autocesti A3 Bregana-Lipovac. U poslijepodnevnim satima jačat će promet u smjeru mora s čekanjima na naplatnoj postaji Lučko (od 14 do 19 sati) na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče. 

Tijekom subote, 7. srpnja, očekuju nas cjelodnevne gužve na svim cestovnim pravcima prema moru, a najveći pritisak vozila i najgušći promet očekuje se već od ranih jutarnjih sati (od 4-16 sati). 

U nedjelju, 8. srpnja, cijelog dana očekujemo gust promet (osobito od 6 do 14 sati), uglavnom u smjeru unutrašnjosti i zapadnoeuropskih država. 

Gdje će biti najgore?

Najgušći promet se očekuje: 

• na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko; 
• na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera); 
• na Istarskom ipsilonu (prema GP-ima Kaštel i Plovanija); 
• na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Kaštel, Rupa, Pasjak), Mađarskom (Goričan), Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Županja, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići); 
• u trajektnim pristaništima prema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadru i Splitu; 
• u turističkim središtima na našoj obali.

U Splitu 150.000 partijanera, kreće posebna regulacija prometa

Za gužve su dijelom zaslužni i partijaneri koji stižu iz 120 zemalja svijeta na najveći festival elektroničke glazbe Ultra Europe, koji će se od petka do nedjelje održavati na ukupno šest pozornica smještenih na stadionu Poljud, a iz Grada, policije, komunalnih i hitnih službi te Carinske i Porezne uprave poručuju da su spremni. Split se već puni partijanerima koji stižu iz svih krajeva svijeta, i to ne samo zrakoplovima već i brodovima, autobusima, vlakovima i automobilima. Popunjavaju gradske i prigradske hotele, hostele i apartmane, a najveći broj mladih ljubitelja elektroničke glazbe očekuje se sutra.

Splitska policija je obavijestila kako će tijekom održavanja festivala oko Poljuda biti uspostavljena posebna regulacija prometa te će biti ograničeno prometovanje osobnih vozila, osim vozila hitnih službi, stanara, te taxi vozila i vozila sa službenom akreditacijom. Na raskrižjima oko Poljuda bit će raspoređeni policajci koji će regulirati i blokirati promet od 20 do 5 sati.

Zatvaranje cesta po Splitu

Također, obavijestili su građane kako će se svakog dana održavanja festivala, ukoliko bude potrebno, zatvarati prometnice oko stadiona, dok će promet biti preusmjeren na okolne ceste. Navode kako će javnost biti obaviještena na vrijeme. 

Na izlazima iz Marjanskog tunela bit će raspoređeni policijski službenici koji će radi osiguranja protočnosti prometa, posebno kroz tunel, po potrebi zatvarati prometovanje prilaznim pravcima i u samom tunelu. 

S obzirom na mogućnost stvaranja većih prometnih gužvi i zastoja, posebno na prometnicama na području Poljuda i Spinuta, savjetuju građane da tijekom trajanja festivala, od petka do nedjelje, osobito u vrijeme najvećeg intenziteta prometa (od 17 do 20 sati) izbjegavaju prometovanje navedenim područjem, pogotovo ulicama u široj zoni stadiona, te da prometuju kroz tunel samo ako je to nužno.

Dodaju da će uklanjati vozila koja ne budu ostavljena i parkirana isključivo na mjestima koja su za to predviđena. Upozoravaju posjetitelje Ultre da sa sobom ne nose vrijedne predmete, odnosno da novac i predmete kao što su mobiteli i tehnika, te novčanike i osobne dokumente stalno drže pod nadzorom kako bi izbjegli mogućnost gubitka ili krađe.

Obilni pljuskovi praćeni grmljavinom, i temperature će pasti

Uz gužve, u idućih par dana očekuje nas nestabilno vrijeme s pljuskovima, grmljavinom i obilnom kišom u dijelovima zemlje. I temperature će pasti.

Sutra nas očekuje nestabilno vrijeme, i to u cijeloj zemlji osim na njezinom krajnjem jugu. Dnevne temperature na kopnu će pasti za nekoliko stupnjeva.

"U većini krajeva promjenljivo i nestabilno, lokalno uz pljuskove i grmljavinu. Mjestimice su mogući izraženiji pljuskovi i obilnija oborina, osobito u zapadnim predjelima. Sunčanije i uglavnom bez kiše zadržat će se u Dalmaciji. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a na sjevernom Jadranu i bura. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, na Jadranu od 20 do 24, a najviša dnevna uglavnom od 22 do 27, na Jadranu od 26 do 30 °C", stoji u prognozi DHMZ-a.

Za sutra je za zagrebačku, karlovačku, gospićku, riječku i osječku regiju izdano žuto upozorenje Meteoalarma, i to zbog mogućih jakih grmljavinskih nevremena, ali i obilne kiše. 

Pročitajte više