Stiže vrhunac toplinskog vala. Najgore će biti u četvrtak, zna se i gdje

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U DANIMA pred nama stiže vrhunac toplinskog vala, četvrtog ove godine.

Temperature će se nekoliko sljedećih dana kretati oko 35 stupnjeva, a ponegdje i više od toga. I noći će biti tople i neugodne. Najgori bi trebao biti četvrtak, kada će najveći dio zemlje biti pod vrlo visokim temperaturama. 

Za iduće dane na snazi su upozorenja DHMZ-a za toplinski val, koja već sutra na splitskom području iz žutog prelaze u narančasto.

U srijedu je narančasto upozorenje izdano za osječko, kninsko, splitsko i dubrovačko područje, dok će ostatak zemlje, izuzev gorskih predjela, biti u žutom. 

U četvrtak će u narančastom biti osječko, riječko, splitsko i dubrovačko područje, a za kninsko područje izdan je crveni alarm. Ostatak nizinske hrvatske je u žutom. 

Za petak je narančasto upozorenje proglašeno za osječko, kninsko, riječko i splitsko područje. 

Meteorologinja Dunja Plačko-Vršnjak iz DHMZ-a u prognozi za HRT upozorava da će upravo sutra, u utorak, dodatnu neugodnost stvarati sparina. Na kopnu će još biti mogući lokalni pljuskovi, uglavnom na zapadu. Od sredine tjedna u cijeloj zemlji bit će pretežno sunčano. Meteorologinja napominje da, premda će na Jadranu vjerojatno mnogima biti podnošljivije zbog blizine mora, svakako valja obratiti pozornost na mjestimice vrlo tople noći, tijekom kojih se temperatura neće spuštati ispod 25°C, osobito u Dalmaciji. 

Toplinski val, dodaje, može utjecati na zdravlje, osobito kod osjetljivih skupina ljudi, pa aktivnosti tome valja prilagoditi. Pročitajte i njenu detaljniju prognozu za dane pred nama.

Vrijeme u utorak

I u utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, vruće i sparno, uz najvišu temperaturu uglavnom između 32 i 34°C. Mala vjerojatnost za lokalne pljuskove postoji uglavnom u zapadnoj Slavoniji.

I u središnjoj Hrvatskoj će mnogima biti sparno, uz umjerenu naoblaku i temperaturu iznad 30°C. Vjerojatnost za kratkotrajnu kišu ili poslijepodnevne pljuskove postoji uglavnom uz granicu sa Slovenijom, moguće i u Moslavini i Pokuplju.

Najveća vjerojatnost za poslijepodnevne pljuskove, lokalno moguće i izraženije, postoji u Gorskom kotaru te na sjevernom Jadranu, ponajprije u unutrašnjosti Istre i na širem riječkom području. Bit će djelomice sunčano i u mnogim krajevima vruće, a vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, na moru i jugo, pa će na obali i noć biti topla.

Vrlo topla noć i jutro i na srednjem Jadranu, ponegdje i južnije, pa će na snazi biti upozorenje na veliku opasnost od toplinskog vala. Danju barem djelomice sunčano i vruće, uz slabo do umjereno jugo, u početku prema otvorenom i jako, pa će i more biti umjereno valovito. Slab do umjeren jugozapadni vjetar puhat će u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će biti i najtoplije, kao i u zaobalju južnog Jadrana.

Nastavljaju se vrućine

Vrućina se na kopnu nastavlja i sljedećih dana, uz umjerenu do veliku, u unutrašnjosti Dalmacije i vrlo veliku opasnost od toplinskog vala. Prevladavat će sunčano, uz većinom slab jugozapadni vjetar.

Vruće će biti i na Jadranu, a i noći će, osobito u Dalmaciji, ponegdje biti i vrlo tople. Osvježenje se može potražiti u moru, čija će temperatura biti većinom između 24 i 27°C. Puhat će uglavnom slab vjetar s mora.

Meteorologinja Nove TV Ana Bago Tomac najavljuje da će temperature samo rasti u danima pred nama. Noći će biti tople, a danju vruće ili vrlo vruće - oko 35. Najavila je i da će od sredine tjedna biti vrlo vruće - krajem tjedna na Jadranu iznad 35.

Stiže i saharski pijesak

Meteorologinja RTL-a Željka Pogačić najavila je još jednu nepogodu - pojava saharskog pijeska. Kazala je da će atmosfera zbog prirodne pojave saharskog pijeska biti zamućena. Pijesak će idućih dana stizati s jugozapadnom strujom sa sjevera Afrike. Nebo će biti žućkaste, moguće i narančaste boje.

Vrućine koje nam slijede nazvala je nepodnošljivima, a kao najveći problem navela je iscrpljujuću dugotrajnost kako zbog visokih dnevnih temperatura tako i niza toplih noći, u kojima se temperatura noću - ni na kontinentu - neće spustiti ispod 20 stupnjeva.

Kod ovog toplinskog vala neće biti rušenja srpanjskih ili povijesnih rekorda. Maksimalci će se mjeriti uglavnom u četvrtak ili petak. Dalmatinska zagora opet će biti najtoplija, moguće i do 39 stupnjeva, prognozirala je Pogačić.

Pročitajte više