Sutra na Jarunu obilježavanje Svjetskog dana nepušenja

UTRKOM oko jarunskog jezera u organizaciji Zagrebačkog atletskog saveza, u kojoj bi trebalo sudjelovati oko 3.000 učenika, studenata, rekreativaca i vrhunskih sportaša sutra će u 11 sati na Jarunu započeti cjelodnevni program obilježavanja 31. svibnja Svjetskog dana nepušenja.

Građani će se moći upoznati s preventivnim zdravstvenim programima Ministarstva zdravstva, dobiti medicinske savjete, provjeriti šećer u krvi i izmjeriti tlak, te prisustvovati prigodnom programu. Dan će završiti koncertom grupa Stampedo i Zabranjeno pušenje.

Proslavi Svjetskog dana nepušenja prisustvovat će supruga hrvatskog predsjednika Milka Mesić te ministar zdravstva Andro Vlahušić koji će na jarunskom jezeru krstiti čamac imenom kampanje "Recite da nepušenju".

Ta je kampanja pokrenuta prije više od godine dana s ciljem smanjenja broja pušača u Hrvatskoj, u kojoj, po posljednjim podacima, puši trećina građana, a bolesti uzrokovane pušenjem godišnje odnose 13.000 života.

Tijekom protekle godine istraživanja o broju osoba koje su tijekom kampanje prestale pušiti provodilo je nekoliko agencija za istraživanje javnog mnijenja čiji su rezultati bili podudarni.

Posljednje istraživanje Agencije za istraživanje tržišta HRT-a na uzorku od 2.143 ispitanika pokazuje da je 88 posto građana bilo upoznato i podržalo akciju, a prestalo je pušiti 4,6 posto ispitanih.

Ako se taj uzorak primijeni na broj stanovnika Hrvatske, proizlazi da je od 3,6 milijuna stanovnika starijih od 15 godina, prestalo pušiti 169.000 ljudi.

Kao najčešći razlog prestanka pušenja naveli su brigu i strah za vlastito zdravlje (46 posto), nagovor partnera ili obitelji (12,9 posto), financijske razloge (9,9 posto) te trudnoću (13,7).

Pročitajte više