Sutra odluka o Dijani Zadravec? Sazvana izvanredna sjednica u Vinogradskoj

Foto: Pixsell, FAH

NAKON što je Index jučer prvi objavio da je Dijana Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, već dva puta stekla uvjete za otkaz sa svih funkcija, tražili smo od Ministarstva zdravstva odgovor tko je može smijeniti. Ministarstvo zdravstva odgovorilo nam je da je za sutra zakazana izvanredna sjednica Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice.

>>Doznajemo što stoji u očitovanju Vinogradske o Zadravec. Dva puta je spašena otkaza

Pitali smo Ministarstvo zašto je Upravno vijeće, na čelu s Tomislavom Dulibićem, u lipnju prošle godine oslobodilo Dijanu Zadravec, nakon incidenta s napadom na kolegicu Miju Primorac, i je li u rujnu 2020. na Upravnom vijeću pokrenuta rasprava o njenoj smjeni nakon što su i tada Radničko vijeće i Povjerenstvo za nadzor opet donijeli istu odluku da je stekla uvjete za smjenu.

Budući da je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, prof. dr. Mario Zovak, Dijani Zadravec izdao zabranu javnog nastupa bez odobrenja Uprave još u ožujku 2020., a ona je tu odluku višestruko kršila, pitali smo Ministarstvo zdravstva može li ona snositi sankcije i kakve sankcije te tko o njima odlučuje - Upravno vijeće ili ravnatelj.

Na kraju smo pitali Ministarstvo tko može smijeniti Dijanu Zadravec s čela Kliničkog zavoda - Upravno vijeće KBC-a ili ravnatelj KBC-a.

Ministarstvo zdravstva: Ravnatelj je odgovoran za zakonitost rada

U odgovoru Ministarstva zdravstva Indexu navodi se kako ministar zdravstva traži da svi pacijenti dobiju medicinske usluge na vrijeme, a od ravnatelja i Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice žurno rješenje organizacijskih i kadrovskih problema u bolnici.

Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, na zahtjev Ministarstva zdravstva, dostavio je, kaže, očitovanje vezano uz organizaciju i funkcioniranje Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju u toj zdravstvenoj ustanovi. U navedenom očitavanju detaljno se i kronološki navode događaji i činjenice vezani uz nedostatak kadrova i organizacijske poteškoće u pravodobnom pružanju radioloških usluga pacijentima. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti te Statutu bolnice i drugim općim aktima bolnice, rješavanje nastalih problema je u isključivoj nadležnosti ravnatelja bolnice, naglašavaju u Ministarstvu.

"Predsjednik Upravnog vijeća izvijestio me da je za sutra sazvao izvanrednu sjednicu Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice. Od njega očekujem žurno očitovanje te prijedlog mjera i aktivnosti Ravnateljstva za rješavanje postojeće situacije. Zakonski propisana procedura jedini je, a uz to i najbolji put rješavanja problema, pa tako i u konkretnom slučaju. Trenutni problemi s nedostatkom kadrova i međuljudskim odnosima ni u jednom trenutku ne smiju ugroziti kontinuirano pružanje medicinske usluge pacijentima, posebno onkološkim bolesnicima i onima s drugim težim oboljenjima. Potpuno je neprihvatljivo da bolesnici na bilo koji način osjete interne probleme u organizaciji rada KBC-a", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Važno je, navodi, istaknuti svaku pojedinačnu ulogu i ovlasti pojedinaca te nadležnih tijela i institucija.

"Ravnatelj bolnice organizira i vodi poslovanje, predstavlja i zastupa zdravstvenu ustanovu te je odgovoran za zakonitost rada, kao i njen stručni rad. Upravno vijeće upravlja zdravstvenom ustanovom i nadzire rad same ustanove. Ministarstvo zdravstva nadležno je osigurati kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite pacijentima te će po primitku svih zatraženih izvješća odlučiti o daljnjim koracima kako bi se što prije razriješila situacija na dobrobit svih pacijenata KBC-a Sestre milosrdnice", stoji u odgovoru koji nam je stigao iz Ministarstva.

Dakle, iz ovoga je jasno da ministar Beroš očekuje od Upravnog vijeća, na čelu kojeg je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, i od ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Marija Zovaka da riješe situaciju u Vinogradskoj i odluče što će biti sa Zadravec.

Ravnatelj Vinogradske: Očekujem da Ministarstvo udari čvrsto šakom o stol

Jučer je, pak, podsjetimo, ravnatelj Vinogradske, prof. dr. Zovak, za Index rekao da očekuje da ministar "udari šakom o stol".

Pitali smo ga što je Uprava bolnice zaključila u očitovanju.

"Ministarstvu smo poslali mišljenje Povjerenstva za unutarnji nadzor i zamolio sam da Ministarstvo provede nadzor nad Zavodom za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju", rekao je za Index ravnatelj Zovak.

Navodi kako su sad u situaciji u kojoj im je najvažnije da svi pacijenti budu zbrinuti.

"Oni koji odmah trebaju dijagnostiku ne smiju čekati i udruge pacijenata se s razlogom pribojavaju. Mi moramo zamoliti Ministarstvo da nam dozvole interventno zapošljavanje ili suradnju s nekim drugim ustanovama, da dođu liječnici iz nekih ustanova. Ministar Beroš kaže da Uprava odlučuje, no mi ne možemo kupiti 5 CT uređaja ni zapošljavati bez dozvole Ministarstva. Ja sam siguran da će nam ministar pomoći. Očekujem da Ministarstvo udari čvrsto šakom o stol jer ova situacija nije održiva", rekao je za Index prof. dr. Zovak.

Pročitajte više