Sutra razgovori SC-a i studenata, Alavanja za Index: Ne odustajemo od korekcije cijena smještaja

Foto: FAH

VIJEĆE studenata veleučilišta i visokih škola RH, koordinativno i predstavničko tijelo 35.000 studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola, zatražilo je prošli tjedan financijske izvještaje poslovanja SC-a, detaljne analize kao i kratkoročne i dugoročne ciljeve, na temelju kojih se SC u Zagrebu poziva kao glavne argumente poskupljenja studentskog smještaja, a koji s druge strane trenutno nisu javno dostupni.

Ranije ovaj tjedna najavljena je i mogućnost studentskih prosvjeda u Zagrebu, ovisno o reakciji Studentskog centra u Zagrebu, stoga je SC ipak odlučio reagirati i pozvati studentske predstavnike na sastanak u ponedjeljak.

Alavanja za Index: Ostajemo pri zahtjevima

"Nećemo odustati od onoga što smo tražili na početku, novi model korekcije cijene uz predočavanje detaljne analize kratkoročne i dugoročne, financijsko izvješće SC-a (koje mora biti dostupno), studiju održivosti i ostale dokumente na koje se pozivaju u SC-u, a nisu javni, tražimo transparentnost", kazao je za Index glasnogovornik Vijeća studenata, Maro Alavanja.

"Drago nam je da se SC u Zagrebu ipak nakon pet dana odlučio za daljnje razgovore oko korekcija cijena, no isto tako i dalje ćemo inzistirati na ispravljanju netransparentnosti u načinu poslovanja i komunikacije SC-a prema svojim korisnicima", dodaje Alavanja.

Razgovori u ponedjeljak

Daljnji razgovori s jedne strane, Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i Vijeća studenata VIVŠ RH, a s druge strane predstavnika Studentskog centra u Zagrebu, najavljeni su za ponedjeljak, 18.1. u 12 sati.

"Ne smijemo zaboraviti kako su u fokusu priče studenti koji su smještaj dobili na osnovu socijalno ekonomske komponente i na koje će ovo poskupljenje najviše utjecati. Način na koji je SC predstavio poskupljenje, upravo je  najmanje pošteno prema tim korisnicima smještaja. Nadamo se uspjehu razgovora", dodao je Alavanja.

Podsjetimo, Vijeće studenata podržalo je načelnu korekciju cijena s obzirom na obnovu studentskog smještaja u Zagrebu, no ne na netransparentan način kako je to izvedeno od strane Studentskog centra.

 

Pročitajte više