Sindikati idu kod Plenkovića, traže veće plaće ili će u štrajk. On najavio dogovor

Foto: Index.hr

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković održat će sutra ujutro radni sastanak s predstavnicima više sindikata javnih i državnih službi.

Oni svi traže veće plaće.

Uz predsjednika vlade sastanku će prisustvovati potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar financija Marko Primorac, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

"Kad se uključi premijer, onda je na pomolu rješenje"

"Naša očekivanja od sutrašnjeg sastanka su velika. Poučeni svim iskustvima od 2019., uvijek kada se premijer uključuje u konfliktnu situaciju, onda je na pomolu i rješenje", optimističan je Željko Stipić iz sindikata Preporod, prenosi N1.

Školski sindikati traže 10 posto, a sindikati u visokom obrazovanju 20 posto

Školski sindikati tražili su 10 posto povećanje plaća.

Sindikat zaposlenih u visokom obrazovanju traži 20 posto veće plaće. Smatraju da imaju pravo na to jer su i drugi tražili, a neki i dobili.

Predsjednik njihovog Velikog vijeća Predrag Marković rekao je na konferenciji za novinare u petak da su vladu upozorili kako parcijalno rješavanje problema nejednakosti plaća u sustavu javnih i državnih službi nije dobro, već neodrživo i štetno.

Rast plaća u gospodarstvu je dvoznamenkast i na razini je 11.9 posto za ožujak, proračun se puni dobro i stoga tražimo povećanje plaća, poručio je Marković koji smatra da bi o porastu osnovice plaća trebalo razgovarati već sada.

Glavni tajnik Sindikata Matija Kroflin podsjetio je kako su parcijalno povećane plaće u zdravstvu, na što su se nadovezali i drugi sindikati sa zahtjevima za svoje djelatnike. Plaće u znanosti i visokom obrazovanju nesrazmjerno su pale u odnosu na sve ostale i zaostaju za plaćama ostalih zaposlenika u zemlji, ustvrdio je.

Vladino parcijalno "iskakanje" narušilo je sustav kolektivnog pregovaranja stvaran 30-ak godina i umjesto da smanjuje, to povećava nejednakosti među zaposlenicima i otvara prostor za štrajkove i iskazivanje nezadovoljstva u izbornoj godini, rekao je Kroflin.

Plenković: Siguran sam da ćemo naći rješenje

Na sjednici vlade u četvrtak Plenković je najavio sastanak.

"Siguran sam da ćemo pronaći rješenje s kojim ćemo svi biti zadovoljni, a u kontekstu izjednačavanja plaća", rekao je tada pa se čini da je Stipić u pravu kada kaže da je na pomolu rješenje.

Prvi štrajk kreće sutra

Iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) su najavili da sutra ujutro u 7 sati kreću sa štrajkom, a da će nakon izricanja presude vidjeti kako će dalje postupiti.

Naime, sud će ujutro u 10 sati donijeti presudu o samoj zakonitosti štrajka, nakon što je u petak donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog vlade o izricanju privremene mjere zabrane organiziranja štrajka službenika sudova.

"Sve proizlazi upravo iz dosadašnje prakse, za koju imamo primjer i liječničkog sindikata koji je stupio u isti takav štrajk zbog gospodarskih i socijalnih interesa, a isto tako i sindikate u školstvu koji su gotovo dva mjeseca štrajkali zbog povećanja koeficijenata, a tada su imali potpisani kolektivni ugovor", rekla je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) Iva Šušković.

Dodala je kako se za štrajk sindikata u školstvu nije propitivala zakonitost tog štrajka niti se postavljalo pitanje tko će to platiti, već da je vlada rekla da su oni prijatelji učitelja te da će sve dane provedene u štrajku i platiti.

Sindikalisti došli kod Plenkovića po svoj 50 eura veći regres. Pljeskali su si

Ministar rada Marin Piletić i sindikalni predstavnici potpisali su 19. svibnja dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama te dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike o povećanju regresa na 300 eura za članove, odnosno na 250 eura za nečlanove sindikata. Nakon potpisivanja uslijedio je pljesak.

Koordinatorica pregovora 11 sindikata javnih službi, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem postignuti dogovor ocijenila je kao iskorak u postupku pregovaranja, a isplata regresa u visini od 300 eura za članove sindikata, odnosno 250 eura za nečlanove kao iskorak u njihovu razlikovanju u skladu sa Zakonom o radu, što su sindikati i tražili.

"Smatramo da je ovo iskorak u kolektivnom pregovaranju, iza nas je jako dug period.

Što se tiče regresa, sad iznosi 300 eura za članove sindikata i 250 eura za nečlanove. Ovo je prvi put da se razlikuju član i nečlan. Time je vlada napravila velik iskorak i sam premijer pokazao znak političke volje razlikovanja člana od nečlana", rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Pročitajte više