Sutra se održava važno saslušanje o Facebooku, Zuckerberg odbio svjedočiti

Foto: EPA

GLAVNI izvršni direktor najpoznatije društvene mreže Facebook, Mark Zuckerberg, odbio je svjedočiti pred zakonodavcima iz sedam zemalja. Na saslušanje u Londonu, zakazano za utorak 27. studenog ove godine, Facebook će umjesto Zuckerberga poslati Richarda Allana, svog potpredsjednika za politička rješenja, prenio je Washington Post na temelju pisma koje je Facebook poslao zakonodavcima iz Argentine, Brazila, Kanade, Irske, Latvije, Singapura i Velike Britanije.

Britanski odbor za Digitalno, kulturu, medije i sport uputio je potom Facebooku zahtjev da Zuckerberg svjedoči preko video veze, no i to je odbijeno. 

"Odbor još uvijek vjeruje da je Mark Zuckerberg najprikladnija osoba da odgovori na važna pitanja o privatnosti, sigurnosti i dijeljenju podataka. Nedavna istraga New York Timesa potakla je daljnja pitanja o načinu rješavanja sigurnosnih propusta unutar Facebooka, kao i vremenu kada je više vodstvo kompanije postalo svjesno povrede sigurnosti i širenja ruskih dezinformacija", priopćili su medijima iz spomenutog Odbora. 

Međunarodni odbor za sprječavanje dezinformiranja

Ukupno dvadesetdvoje zakonodavaca iz spomenutih zemalja žele ispitati što Facebook radi po pitanju širenja lažnih vijesti i dezinformacija koje su korištene u manipulativne svrhe i utjecaj na birače diljem svijeta.

Odluka Zuckerberga da ne svjedoči osobno, mogla bi dodatno naljutiti države koje se posebno osjećaju pogođenim, budući da je širenje lažnih vijesti počelo nagrizati njihove institucije. Najviše, utjecajem na njihove izbore.
 
To je ove godine otkrio skandal s Cambridge Analyticom, britanskom tvrtkom kojoj je Facebook prodao milijune korisničkih podataka, nakon čega su oni korišteni za predviđanja - na koje će lažne vijesti najviše reagirati birači te nakon toga promijeniti svoje izborne preferencije. 

Da se sprema globalna akcija reguliranja Facebooka, kako bi se spriječile daljnje malverzacije korisničkim podacima te zaustavilo širenje lažnih vijesti, govori i samo ispitivanje zakazano za utorak. Naime nesvakidašnje je da čelništvo neke kompanije, iako internacionalne, ispituje zajednički čak sedam zemalja istovremeno. Britanski mediji su već počeli nazivati to savezništvo - Međunarodnim odborom za sprječavanje dezinformacija. 

Lažne vijesti i dezinformacije utjecale i na predsjedničke izbore u Brazilu

Podsjetimo, Zuckerberga je već ispitivao američki Kongres ove godine, zbog sumnji da je širenje lažnih vijesti utjecalo na predsjedničke izbore. Također je potom ispitan u Europskom parlamentu, zbog spomenutog skandala s Cambridge Analyticom, kao i sumnji da je utjecao širenjem lažnih vijesti na ishod referenduma o Brexitu, zbog čega Velika Britanija uskoro izlazi iz Europske unije.

Nedavno je za širenje lažnih vijesti Facebook optužen i u Brazilu, tijekom nedavnih predsjedničkih izbora, a njegova aplikacija za kriptiranu komunikaciju WhatsApp - označena je kao jedan od glavnih kanala dezinformiranja.

Prema pisanju Business Insidera, britanski parlament je zaplijenio internu korespondenciju Facebookove vrhuške, nakon što je Zuckerberg opetovano odbio svjedočiti. Na temelju zaplijenjene korespondencije se namjerava povesti i rasprava o njegovoj odgovornosti. 
 

Pročitajte više