Sutra se otvara 41. Goranovo proljeće

TRADICIONALNO 41. Goranovo proljeće, najveća hrvatska pjesnička manifestacija, otvara se 21. ožujka u Lukovdolu, rodnom mjestu pjesnika Ivana Gorana Kovačića, rođenog 1913. na prvi dan proljeća.

U središtu manifestacije kao i svake godine bit će svečano uručenje "Goranova vijenca" Miloradu Stojeviću za njegov pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti.

U obrazloženju nagrade ističe se da Stojević svojim stihovima probija granice konvencionalnog razumijevanja poezije te nastoji pokrenuti i demaskirati onemoćali govor svakodnevice.

Organizator i nakladnik manifestacije Studentsko kulturno-umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić" dodjeluje i nagradu "Goran" za mlade pjesnike, a ove ju je godine dobila pjesnikinja, studentica Blaženka Brlošić, rođena u Đakovu.

Dodijelit će se i nagrade za literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola.

Ove je godine Goranovo proljeće pokrenulo suradnju s British Councilom iz Zagreba pripremivši gostovanje mladih britanskih pjesnika čiji će nastupi uključiti, osim čitanja poezije, i radionice kreativnog pisanja u više hrvatskih gradova.

Po najavi organizatora, i ovo će proljeće Lukovdol posjetiti velik broj hrvatskih pjesnika, dosadašnjih laureta "Goranova vijenca", ljubitelja poezije i mladih kako bi se i ove godine potvrdila poruka Goranova glasovitog stiha "Nitko da dođe do prijatelj mi drag".

(Hina) xta ymc

Pročitajte više