KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Sutra se predstavlja e-Propusnica

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

MINISTAR uprave Ivan Malenica predstavit će sutra (srijeda) uslugu „e-Propusnica“ u sklopu Centra dijeljenih usluga koji povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. 

Uslugom e-Propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te će sustav kontrole izdanih propusnica biti učinkovitiji, priopćeno je iz Ministarstva uprave.

Također, omogućit će i pomaganje u identifikaciji osoba koje krše mjere samoizolacije, dodaje se.

Propusnice će i dalje će izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no sve će podatke o onima za koje izdaju propusnice morati upisivati u aplikaciju te će tim podacima raspolagati državna tijela.

Kako je ranije objavljeno, pri izdavanju propusnica gledat će se koliko firma ima zaposlenika, a koliko izdaje propusnica te gdje zaposlenici rade. O tome će ovisiti i kamo mogu putovati.

Nove će se propusnice građanima slati e-mailom, imat će QR kod, moći će biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati. Policiji će zapravo biti dovoljan i OIB.

Istodobno s početkom upotrebe aplikacije bit će napravljena i revizija postojećih propusnica pa treba očekivati da će se prilično smanjiti broj onih koji mogu ići iz mjesta u mjesto.

Ministar Malenica "e-Propusnicu" predstavit će na konferenciji za novinare u zgradi vlade.

Pročitajte više