Sutra stručni skup "Tehnika u Hrvatskoj"

U sklopu obilježavanja 50. godišnjice Tehničkoga muzeja u Zagrebu, sutra će se održati stručni skup pod nazivom "Tehnika u Hrvatskoj" na kojemu će se sa stručnog, kulturnog, gospodarskog i drugog stajališta raspravljati o pojavnosti tehnike i njezinoj primjeni u Hrvatskoj.

Organizatori skupa, koji će se održati u Matici hrvatskoj i Tehničkom muzeju, jesu Odjel tehničke kulture Matice hrvatske, a suorganizatori su Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Tehnički muzej u Zagrebu, rekao je na konferenciji za novinare član Organizacijskoga odbora Dubravko Malvić.

Prije stručnoga dijela skupa, otvorit će se izložba "Snimiti nevidljivo" autora Miljenka Smokvine o razvoju ultra brze fotografije u Rijeci i znanstvenoj suradnji Petera Salchera i Ernsta Macha, najavio je Davor Fulanović iz Tehničkog muzeja.

Na 50-ak panoa s fotografijama, tekstovima i drugim materijalom bit će predstavljena snimka probijanja zvučnoga zida koju je prije 120 godina prvi snimio Salcher, profesor fizike na tadašnjoj riječkoj Mornaričkoj akademiji.

Član Organizacijskog odbora Zvonimir Jakobović istaknuo je da Matica hrvatska organiziranjem tog stručnog skupa oživljava tradicijsku ulogu, obzirom da je u počecima svoga djelovanja izdavala knjige iz tehnike i prirodnih znanosti. Referati pokrivaju teme od povijesti i pojave tehnike u Hrvatskoj do najnovijeg stanja, od obrazovanja mladih do strukovnih pitanja, od tehničkih do leksikografskih tema.

U stručnom dijelu skupa očekuje se bogata rasprava o tehnici i kulturi, tehnici u školstvu i nakladništvu te razvoju nastave tehničke kulture u osnovnim školama u zadnjih pola stoljeća. Riječi će biti i o tehnici u primjeni, primjerice, u izradi topografskih karata kao i u izradi torpeda. Torpedo je, naime, izumio Hrvat Ivan Vukić, a prva tvornica torpeda u svijetu bila je u Rijeci.

(Hina) xmb yaz

Pročitajte više