Svađa u Splitu zbog ceste Trogir - Omiš, Bulj bacao papire

Foto: Dalmacija Danas

DANAS je održana skupština Splitsko-dalmatinske županije. Iako županijske skupštine inače nisu u fokusu šire javnosti, ova je bila zanimljiva jer se na njoj raspravljalo o izgradnji brze ceste Trogir-Omiš, koja bi trebala riješiti prometni kolaps koji ljeti vlada na cestama u ovom dijelu zemlje.

Skupština je bila vrlo burna, padale su teške riječi i letjeli papiri.

Nakon što je predstojnik Ureda Uprave Hrvatskih cesta Goran Puž predstavio vijećnicima “Novu multimodalnu platformu splitske aglomeracije”, na red je došla rasprava za koju su se javili svi klubovi.

Kovačić: "Nema ništa gore nego kad vam netko vrijeđa mozak"

Prvi se javio bivši omiški gradonačelnik, vijećnik Ivan Kovačić, piše Dalmacija danas.

"Nema ništa gore nego kada vam netko vrijeđa mozak, kada vam vrijeđa inteligenciju. HC bih usporedio s bendom Dubioza kolektiv jer imaju pjesmu 'pare nisu problem, para nema', to se može primijeniti na Hrvatske ceste!

Ako se budemo vozili omiškom zaobilaznicom, to će biti za 40 do 50 godina.

Što se tiče EU fondova, pogledajmo primjere iz operativnih programa 2007. – 2013. U operativnom programu koji se tiče prometa bilo je dozvoljeno oko 230 milijuna eura iz fondova, a sada se vidi koliko smo ugovorili. Unutar toga programa ugovorili smo preko 400 milijuna eura. Računi tada idu Europskoj komisiji na verifikaciju. Od spomenutog iznosa samo je 95 milijuna verificirano! Od 95 milijuna eura već imamo korekcije koje se odnose na projektnu dokumentaciju i javnu nabavu. Komisija, naravno, provjerava je li projekt realiziran po svim osnovama, ceste se sondiraju i ako uoče da se kralo, neće biti dobro. Ovih dana otvoren je Čiovski most koji će se najvećim dijelom financirati sredstvima EU. Inače, most je trebao biti financiran od sredstava iz aparativnog programa 2007.-2013., međutim znamo svi da je ta 'kasa' propala. To je faziranje, i izgubljen je novac za Čiovski most. Svega 50 milijuna poslano je Europskoj komisiji, a ostalo smo fazirali! Što se tiče razvikanog programa Konkurentnost i kohezija – nije cijela alokacija za cestovni nego ostale promete – željeznice, pomorski promet. Kada vidite što se sve faziralo, postaje više nego jasno da neće biti novaca za projekte cestovnog prometa.

Pelješki most je veliki politički projekt i treba ga raditi, no imamo ukupno 400 milijuna eura za projekte cestovnog prometa. Pelješki most neće biti plaćen 85 posto od strane EU kako se voli naglašavati jer je Europska komisija dopustila 85 posto od 270 milijuna kuna, a to znači da ćemo platiti cijelu razliku do 350 milijuna kuna", kazao je Kovačić.

Bulj bacio projekt

Nakon Kovačića govorio je Miro Bulj, koji je Puževu prezentaciju nazvao običnom laži, a uz povišene tonove zgužvao je papire prezentacije i bacio ih pred Gorana Puža.

SDP-ova Sandra Mitrović Nikšić imala je upečatljiv nastup, u kojem je na govornicu stavila kutiju vezano uz njen prijedlog da se omiška zaobilaznica financira samodoprinosom.

Goran Puž odgovorio je na neke od prozivki.

"30 godina sam radio na fakultetu i drago mi je da su reakcije žestoke. Nastojim širiti entuzijazam za velike projekte, premda znam da neke stvari zaista ponavljamo više puta, ali se one na kraju dogode. Naše projekte moramo razvijati kroz strategije, višegodišnje planove, u tome moramo biti uporni. Što se tiče financiranja iz EU fondova, sve je onako kako piše, nema laži. Radi se o iznosima koji su iz programa, možemo izvući podatke koji su alocirani za Pelješki most i zaista su premašili alokaciju.

Imamo listu projekata za koje još nemamo financiranje. Dobro je kada se neki projekt pokrene. U proračunu za cestu Solin – Omiš imamo 265 milijuna kuna i za te novce se može dosta napraviti. Ti novci su zacementirani odlukom vlade. Nakon toga ćemo vidjeti kako će ići daljnje financiranje", kazao je Puž nakon čega je uslijedila polusatna pauza prije pojedinačnih vijećničkih javljanja.

Pročitajte više