"Svako vrijeđanje Hrvata Šešelju bi samo štetilo"

DRUGOG dana suđenja na Sudu u Haagu izjavu bi trebao dati Vojislav Šešelj, optužen za zločine protiv čovječnosti. Šešelj je najavio da će njegova izjava pred Tribunalom trajati najmanje četiri sata.

Četničkog vojvodu i druge sudionike njegovog zločinačkog pothvata tereti se za progon nesrpskog stanovništva pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine. Tužiteljica Christine Dahl je jučer prilikom čitanja optužnice spomenula kako je Šešelj svijetu "podario" i termin etničko čišćenje. Zanimljivo je to da Šešelj prijevod za vrijeme suđenja nije slušao na srpskom, nego na hrvatskom jeziku.

Vojislav Šešelj se predao Haškom tribunalu u veljači 2003., te je od tada uporno inzistirao na tome da se brani sam. Suđenje je trebalo početi još prije godinu dana, no Šešelj je odbijao ući u sudnicu dok mu Sud ne odobri da se brani sam. Poslije njegovog 27-dnevnog štrajka glađu, Sud je pristao da preinači prvobitnu odluku kojom mu se nameće branitelj. Potom je Šešelj izjavio da je spreman za suđenje iako još nije riješen njegov zahtjev da sud financira njegovu obranu i plati pravne savjetnike.

Suđenje Šešelju neće pred izbore pomoći radikalima

Novinar tjednika Vreme, Dejan Anastasijević, za B92 je komentirao hoće li suđenje predsjedniku Srpske radikalne stranke utjecati na raspoloženje srpskog biračkog tijela. On smatra da do toga neće doći jer je srpsko biračko tijelo već prilično isprofilirano.

"Ne mogu zamisliti da će netko, gledajući prijenos, ako je recimo glasao za LDP ili Tadića, reći ´Jao, pa ovaj Šešelj je jedan jako fin, dobar i pametan čovjek, jadan Šešelj, evo njemu sude. Sad ću ja glasovati za radikale´. To se neće dogoditi", rekao je Anastasijević.

U Kuriru je odvjetnik Đorđe Kalanj rekao da je namjera Šešelja da krene s prozivkama na račun Hrvata loša ideja.  "Svako vrijeđanje, poput spominjanja Hrvata u kontekstu umjetne nacije, sigurno će štetiti Šešelju. On je dobar pravnik, inteligentan i spretan čovjek i očekujem da će sada imati više pravni nego politički pristup", rekao je Klanj, koji procjenjuje da bi time Šešelj pomogao i dijelu, kako on kaže, nevino osuđenih u kaznenom postupku koji se vodi pred srpskim sudovima za "Ovčaru".

"Haški tribunal je sam po sebi cirkus, pa nema potrebe da ga Šešelj dodatno izigrava"

Kurir prenosi i izjavu Gorana Petronijevića, koji je pak komentirao opasnost da svojim nastupom Šešelj sudnicu Tribunala pretvori u cirkus.

"Haški tribunal je sam po sebi cirkus, pa nema potrebe da ih Šešelj dodatno izigrava. On neće propustiti niti jednu priliku da ospori sve ono što mu stavljaju na teret, a to su uglavnom apstraktne stvari. Tužiteljstvo nema konkretne dokaze po bilo kojoj točki optužnice, pa će Šešelj  osporavati pravno, činjenično i moralno, i sud i eventualne svjedoke optužbe", procjenjuje Petronijević.

Srpska Politika donosi komentar svog novinara A. Marinkovića, koji kaže da će tužiteljstvo morati dokazati neposrednu vezu između Šešeljeve eksplozivne, nacionalističke retorike i zločina koji su počinjeni. Na usluzi tužiteljstvu nalazi se niz zapaljivih govora i izjava koje je Šešelj davao od početka svog političkog djelovanja, piše Marinković. Komentator Politike kao primjer je naveo i najpoznatiju od njegovih "zapaljivih" izjava, onu da "Hrvate ne treba ubijati nožem, nego zarđalom kašikom".

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više