Sve je izglednije da će povjerenica EU postati nova premijerka Bugarske

Foto: EPA

POBJEDNICI bugarskih prošlomjesečnih općih izbora s desnog centra predložili su danas povjerenicu EU Mariju Gabriel za premijerku u pokušaju izvlačenja zemlje iz političke blokade.

Čelnik saveza GERB-SDS Bojko Borisov najavio je nominaciju Marije Gabriel u parlamentu u Sofiji. Politički rival saveza GERB-SDS, prozapadni blok PP-DB rekao je da neće podržati vladu GERB-a i SDS-a unatoč nominaciji Gabriel.

Danas je Gabriel zajamčeno izuzeće od njezine uloge EU povjerenice za istraživanje, inovaciju i obrazovanje.

Očekuje se da će dobiti mandat u ponedjeljak

Očekuje se da će dobiti prvi mandat od bugarskog predsjednika Rumena Radeva u ponedjeljak kako bi formirala vladu. Gabriel će potom imati tjedan dana da to učini. Bugarska je izabrala novi parlament peti put u dvije godine početkom travnja.

Manfred Weber, čelnik Europske narodne stranke (EPP) kojoj GERB-SDS pripada u EU parlamentu, pozdravio je nominaciju Gabriel. "Ona ima iskustvo i međunarodni ugled da zemlju izvede iz političkog zastoja", napisao je Weber na Facebooku.

Podijeljene reakcije 

Ostale bugarske stranke imale su podijeljene reakcije na imenovanje Gabriel. Glasnogovornica EU komisije potvrdila je danas da je Gabriel zajamčeno neplaćeno odsustvo kako bi sudjelovala u pregovorima o formiranju vlade u Bugarskoj.

Njezine dužnosti će preuzeti Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Europske komisije, i Margaritis Schinas, potpredsjednik Komisije. Ako Gabriel postane premijerka, ostaje na njezinoj vladi da predloži nasljednika, rekla je glasnogovornica.

Pročitajte više