Sve više autodivova prihvaća Teslin standard za punjenje električnih auta

Foto: EPA

I južnokorejski proizvođač automobila Hyundai Motor planira se pridružiti skupini automobilskih divova koji su usvojili Teslin standard za punjenje električnih vozila u SAD-u i Kanadi, utirući put novom industrijskom standardu. Sjevernoamerički standard punjenja (NACS) već su usvojili Ford Motor, General Motors, Nissan, Volvo Cars, Mercedes Benz, Jaguar, Honda Motor i Rivian Automotiv.

Hyundaijevi električni auti punit će se na Teslinim superpunjačima  

U četvrtak im se pridružio i Hyundai Motor, izvijestivši da će njegova električna vozila od četvrtog tromjesečja sljedeće godine u SAD-u biti opremljena isključivo NACS priključkom. U Kanadi kompanija će isporučivati NACS od prve polovine 2025. To će Hyundaijevim električnim vozilima omogućiti punjenje na više od 12.000 Teslinih superpunjača diljem SAD-a, Kanade i Meksika, istaknuli su u priopćenju.

Američko ministarstvo energetike objavilo je da Teslini superpunjači trenutno čine oko 60 posto brzih punjača u SAD-u. Hyundaijeva vozila opremljena konkurentskim Sustavom za kombinirano punjenje (CCS) imat će pristup Teslinoj mreži superpunjača od početka prvog tromjesečja 2025., uz osigurani adapter.

Osigurat će i adaptere

Hyundai će također osigurati adaptere koji će omogućiti punjenje vozila s ugrađenim NACS-om na punjačima sa CCS standardom. CCS trenutno podupiru BMW, Daimler, Mazda, Kia, Renault, grupa PSA i Volkswagen, koji paralelno pregovara s Teslom i o usvajanju NACS-a. Neke kompanije podupiru oba standarda, poput Nissana, Jaguara, Forda, Tesle i Riviana.

Pročitajte više