Sve više tvrtki jamči za Ramljakov golemi kredit, sad je među njima i Tisak

Foto: Index/FaH

SVE je više Agrokorovih tvrtki od kojih će se kreditori roll upa prioritetno naplatiti u slučaju stečaja njihovim nekretninama ili žigovima. Sedam mjeseci nakon potpisivanja kredita, otkrivaju se novi jamci.

Ledo, Jamnica, Zvijezda, Belje, Vupik i PIK Vinkovci početkom rujna su dali svoje nekretnine u zalog za milijardu eura vrijedan kredit, koji su osigurali vlasnici obveznica predvođeni američkim strvinarskim fondom Knighthead Capital.

Nekretnine i žigovi založeni za kredit

Kasnije su u zalog stavljeni i žigovi kompanija (Ledo Medo), zaštitni znakovi Leda, Jamnice i Belja, kao založni dužnik upisana je investicijska grupa Madison Pacifik Trust koja zastupa sudionike ugovora o najstarijem kreditu potpisanog u lipnju (tzv. roll up kredit).

No ne prestaje broj jamaca za taj ugovor. Tisak je danas izvijestio na burzi da se u srijedu pridružio krugu jamaca za kredit koji je potpisan u lipnju, dakle sedam mjeseci nakon ugovora. Kada je Index pisao o problemu malih izdavača kojima je Tisak dužan, iz Agrokora su rekli kako je plaćanje starog duga dobavljačima zapelo zato što nisu još potpisali roll up zbog kompleksne vlasničke strukture. Njima je, naime, BAT značajan suvlasnik.

"Odluka je donesena uz prethodnu suglasnost svih članova Nadzornog odbora Tiska.

Uvažavajući potrebu stabilizacije poslovanja Tiska, Nadzorni odbor je odobravajući odluku o pristupu Ugovoru o najstarijem kreditu Upravi Tiska dao podršku za sve radnje vezane za restrukturiranje poslovanja  kompanije.

Najveći dio sredstava iz kredita po Ugovoru o najstarijem kreditu upotrijebit će se za plaćanje dugova dobavljačima nastalih prije otvaranja postupka Izvanredne uprave, a dodatno će Tisku omogućiti poboljšanje tekuće likvidnosti", pojasnili su danas iz Tiska odluku o pristupanju kreditu.

I Žitnjak jamči

Nedavno je otkriveno da je i Žitnjak poslužio kao osiguranje kredita.

Iz te kompanije o tome uopće nisu imali potrebu izvijestiti javnost, nego se to otkrilo kada ih je prozvao Agram Invest. Iz njihovog pisma burzi vidljivo je da je prema ugovoru o zajmu koji je potpisao Ante Ramljak postojao dodatak ugovora o jamcima koji će se uključiti nakon završetka transakcije. Iz Žitnjaka su odgovorili burzi kako nisu izvijestili javnost jer je "preuzimanje jamstva bilo očekivano i formalne prirode".

Pročitajte više