Sve više zemalja blokira cjepivo AstraZenece. Capak: Mi nastavljamo s cijepljenjem

Foto: HRT

JE LI na pomolu raspad zajedničke nabave cjepiva Europske unije, zašto je cijepljenje postalo političko pitanje, treba li Hrvatska samostalno uvesti doze ruskog i kineskog cjepiva? O tome je jutros na HRT-u govorio šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Podsjetimo, Danska, Irska, Bugarska, Norveška, Island, Tajland i Nizozemska privremeno su obustavili cijepljenje cjepivom AstraZenece. Italija, Austrija, Estonija, Latvija, Luksemburg i Litva zaustavili su cijepljenje serijom koja je distribuirana u 17 zemalja.

Upitan hoće li se, nakon što je Hrvatska dobila zatražene dokumente, ići u samostalni uvoz ruskog cjepiva, Capak je rekao da mogućnost interventnog uvoza postoji te da je korištena u mnogo slučajeva kad nismo imali potreban lijek ili cjepivo.

"Situacija se mijenja iz dana u dan, nitko ne može znati što će biti sutra", rekao je Capak.

"Naravno da bi bilo najbolje da EMA napravi evaluaciju, što se nadamo da će biti relativno brzo ako će ruska strana surađivati i dopustiti da se pregledaju pogoni i sva dokumentacija, da se dostavi sva potrebna dokumentacija, što bi moglo biti relativno brzo. Ali Hrvatska ima tu mogućnost da interventno uveze neki lijek. Jučer je bila nedjelja, nemam sve informacije, danas ćemo saznati što je sve od dokumentacije došlo", rekao je Capak, dodavši da je interventni uvoz moguć ako je dokumentacija u redu.

Problemi s AstraZenecom

Capak je rekao i kako očekuju da će u drugom kvartalu isporuke biti puno veće, iako AstraZeneca, na koju smo odigrali najjače karte, opet najavljuje da neće biti isporučene najavljene količine.

"Pfizer najavljuje nešto veće količine. Mi smo u međuvremenu uzeli još takozvane dodatne doze, top-up doze, sad razgovaramo o super top-up dozama, dakle, doći ćemo skoro do 3 milijuna doza Pfizerovog cjepiva", rekao je Capak.

Komentirao je i covid-putovnice.

"Treba uvijek ostaviti prostor onima koji nisu mogli doći do cjepiva. EU nije donijela legislativu o prelasku granica, nego se govori o potvrdama da je osoba preboljela koronu ili je cijepljena. To vodi prema tome da će se jednog dana prelazak granice moći ostvariti temeljem tih potvrda. Tu ima čitav niz i stručnih problema jer cjepivo ne štiti sto posto, ne znamo koliko vrijedi PCR test... Imamo ponude oko priznanja tih certifikata, radi se o Maleziji i Izraelu, mi kao turistička zemlja imamo interes da priznamo ljudima te njihove potvrde", kazao je Capak.

Na kraju je komentirao činjenicu da sve više zemalja blokira cijepljenje AstraZenecom, kao i da je prošli tjedan 30 posto ljudi odbilo cijepljenje tim cjepivom u Hrvatskoj.

"Cijeljenje s AstraZenecom je prilično loše počelo. Nisu ljudima dobro objasnili što je s tim ljudima starijim od 65. Dosta nesretno to sve ide. Sva cjepiva se pažljivo prate. EMA je zadužena da evaluira sve nuspojave i mora dati svoje stručno mišljenje. Mi nećemo zaustaviti u ovom trenutku jer nemamo podataka koji bi govorili u tom smjeru", rekao je Capak.

Pročitajte više