Svečana akademija u zagrebačkoj katedrali

SVEČANOM akademijom u prepunoj zagrebačkoj katedrali večeras je počela dvodnevna nadbiskupijska i domovinska proslava uvrštenja u kardinalski zbor Svete Rimske crkve mons. Josipa Bozanića, nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga.

Nadbiskupa Bozanića papa Ivan Pavao II. 21. listopada proglasio je na konzistoriju u Rimu kardinalom i on je šesti po redu kardinal zagrebačke Crkve, otkako je godine 1852. zagrebačka biskupija uzdignuta na rang nadbiskupije.

Na početku svečane akademije, kojom je kroz glazbu, riječ, sliku i film ispričana bogata povijest Zagrebačke nadbiskupije kardinala Bozanića pozdravio je uime mjesne crkve pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić.

Uz ostalo je kazao da je nadbiskup Bozanić, postavši kardinalom, izabran u krug "apostola" koji imaju veću ulogu da participiraju u Petrovoj službi, tj. da budu najbliži papini suradnici u njegovoj odgovornoj zadaći upravljanja Crkvom.

Čestitajući kardinalu na toj visokoj časti, mons. Košić mu je poželio obilje Božje snage da u budućem zalaganju u kardinalskom zboru, uz doprinos sveopće Crkve, osobito promovira našu hrvatsku domovinu i naš glavni grad Zagreb.

Na završetku akademije, u kojoj su sudjelovali vodeći hrvatski glazbeni i dramski umjetnici, nadbiskup Bozanić zahvalio je svima rekavši kako su neki događaji u vremenu u kojemu živimo prikladni da obnovimo povijesni spomen.

"Moje imenovanje prigoda je obnove toga povijesnog spomena i način da osjetimo svoje korijene, da živimo na tim dubokim korijenima. Ono što smo večeras čuli, naša je obveza prema baštini iz prošlosti kojoj odajemo priznanje da u ovom vremenu izvršimo ono što Bog, narod i Crkva od nas očekuju. Moj čin proglašenja kardinalom želim da bude od pomoći da svatko od nas izvrši ono što mu Bog daje u zadatak i što od njega očekuje naš hrvatski narod", rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U prepunoj zagrebačkoj katedrali, uz brojne vjernike, bili su nazočni članovi Hrvatske biskupske konferencije (HBK), novi apostolski nuncij Francisco Javier Lozano, vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić, predstavnici kršćanskih crkava u Hrvatskoj, te predstavnici Židovske i Islamske zajednice u Hrvatskoj, predstavnici državnih vlasti, među kojima predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, premijer Ivica Račan, potpredsjednici Vlade Goran Granić i Ante Simonić, predstavnici grada Zagreba, prvostolnog Kaptola zagrebačkog, predstavnici kulturnih, znanstvenih i umjetničkih institucija, crkvenih visokih učilišta, redovnici i svećenici, te rodbina kardinala Bozanića.

Nakon svečane akademije brojni uzvanici čestitali su kardinalu Bozaniću na primanju koje je priredio u nadbiskupskom dvoru.

Domovinska proslava uvrštenja kardinala Bozanića nastavit će se sutra svečanim euharistijskim slavljem u zagrebačkoj prvostolnici, uz sudjelovanje hrvatskih biskupa. U misnom slavlju prvi će put sudjelovati i novi apostolski nuncij u Hrvatskoj Franciso Javier Lozano.


.

Pročitajte više