Svečana inauguracija policijske misije EU u BiH sutra u Sarajevu

EUROPSKA unija najavila je u utorak u Bruxellesu da će u srijedu službeno inaugurirati svoju novu policijsku misiju u BiH, na svečanosti u svom stožeru u Sarajevu u nazočnosti visokih europskih dužnosnika.

Pokretanje te policijske misije u Bosni, čije su pripreme završene 1. siječnja, simbolično obilježava prvu operaciju EU u sklopu Politike sigurnosti i zajedničke obrane (PESC).

Svečanost bi se trebala odvijati u nazočnosti visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Javiera Solane.

´Pomažemo malo pomalo zemaljama zapadnog Balkana da pokrenu poštene i nekorumpirane institucije´, izjavio je europski povjerenik za vanjske odnose Chris Patten u priopćenju u utorak u Bruxellesu.

Policijska misija EU zadužena je za osnivanje i nadgledanje aktivnosti bosanskohercegovačke policije. Ona je već vodila prvu operaciju 2. siječnja u 24 noćna lokala.

Policijska misija EU početkom godine je zamijenila Međunarodne policijske snage UN-a u BiH.

Ona ima 512 policajaca u civilu i uniformama, od kojih su 422 iz zemalja članica EU, a 90 iz drugih zemlja poput Rusije.

U ponedjeljak je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International zatražila od grčkog predjedništva EU da se ta misija u BiH bori protiv nekažnjavanja ratnih zločinaca i da pridonese uhićenju osumnjičenih.

Pročitajte više