Svečana podjela rektorovih nagrada studentima sveučilišta u Zagrebu

STOTINU studenata Sveučilišta u Zagrebu primilo je danas Rektorove nagrade za najbolje studentske radove i umjetnička ostvarenja u akademskoj godini 2003./2004. na svečanosti u sveučilišnoj Auli na kojoj su dodijeljene i četiri posebne Rektorove nagrade.

Nagrađenim studentima priznanja su predali i čestitali im rektorica zagrebačkoga Sveučilišta Helena Jasna Mencer, prorektor za nastavu i studente Vjekoslav Jerolimov te dekani njihovih fakulteta, dok će novčani iznos nagrade u iznosu od tisuću i petsto kuna naknadno podići u računovodstvu Rektorata.

U slučaju da je neki od nagrađenih radova izradilo više studenata oni će podijeliti novčani iznos nagrade.

Kad je riječ o novčanomu dijelu nagrada, rektorica Mencer istaknula je da je uvjetovan mogućnostima Sveučilišta, odnosno sredstvima koja ta akademska zajednica dobiva iz Državnoga proračuna.

Kriteriji kojima se vode povjerenstva na fakultetima kad odlučuju o tomu koji će studentski rad nagraditi temelje se pak na dva načela - nedjeljivosti profesora i studenata te nagrađivanju izvrsnosti, objasnila je Mencer.

Ta nedjeljivost studenta i profesora znači da uz profesore, koji moraju biti i nastavnici i znanstvenici, aktivnu ulogu imaju studenti koji će analitički pristupiti obrazovnom procesu te spremno prihvatiti sve novine.

Načelo nagrađivanja izvrsnosti, rekla je Mencer, pretpostavlja pak da su svi studenti imali jednake mogućnost za izradu studentskih radova i natjecanje, jer se jedino u tom slučaju može vrednovati kvaliteta njihovoga napora i dostignuća.

Zbog velikoga broja nagrađenih studenata i njihovih gostiju za koje je prostor sveučilišne Aule bio nedovoljno prostran, svečana podjela nagrada održala se u dva dijela pa su tako u prvome dijelu svečanosti nagrade primili studenti fakulteta u područjima prirodnih znanosti, tehničkih i biomedicinskih znanosti. Drugi dio svečanosti organiziran je za uručenje nagrada studentima s fakulteta u područjima biotehničkih, društvenih i humanističkih znanosti te umjetničkih akademija, a dodijeljene su i četiri posebne Rektorove nagrade za radove studenata Edukacijsko-rehabilitacijskoga, Pravnoga i Filozofskoga fakulteta te Muzičke akademije.

(Hina) xip ymc

Pročitajte više