Svečana proslava Dana pobjede na kninskoj tvrđavi

NA VRHU kninske Tvrđave u nazočnosti predsjednika Vlade Ive Snadera, predsjednika države Stjepana Mesića i drugih najviših hrvatskih dužnosnika svečano je podignut stijeg u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Zastavu na kninskoj Tvrđavi podignuo je natporučnik Goran Pulić iz 4. gardijske brigade HV-a, a podignuta je nedaleko od ploče, postavljene u spomen na 6. kolovoza 1995., kad je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odmah nakon oslobođenja Knina od višegodišnje srpske okupacije prvi podignuo i poljubio hrvatsku zastavu.

Premijer Ivo Sanader u izjavi novinarima istaknuo je kako se danas sjećamo najslavnijih akcija Domovinskog rata - "Oluje" u kolovozu 1995. i "Bljeska" u svibnju iste godine. "Te operacije zapisane su zlatnim slovima u hrvatskoj povijesti, jer su Hrvatima napokon omogućile slobodu. Svi Hrvati u domovini i izvan nje ponose se tim danima", rekao je premijer Sanader.

Naglasio je kako je Domovinski rat u samim temeljima Hrvatske, a posebno moramo biti zahvalni poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata. "Pokazali smo da se Hrvati sami mogu brinuti za sebe i da sami mogu izgraditi svoju državu", kazao je.

Predsjednik Mesić izjavio je kako je u Domovinskom rat bilo sjajnih bitaka i pobjeda, ali je akcija "Oluja" posebno važna jer je zaustavila širenje, kako je kazao, "ratnog požara u Europi".

"To je vrlo svečan čin i moramo čuvati dostojanstvo Domovnskog rata i takvih akcija, i ne zaboraviti one koji su poginuli u njemu", napomenuo je predsjednik Mesić.

U sklopu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila je u Galeriji na kninskoj Tvrđavi izložbu fotografija, slika i pisanih tekstova djece koja su proživjela progonstvo, pod nazivom "Djeca rata djeci mira".

Otvorenju izložbe nazočio je premijer Sanader i gotovo svi ministri.

Potpredsjednica Vlade Kosor je prije toga u Kninu otvorila prostorije Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a.

Premijer Sanader i ministri nakon svečanosti na kninskoj Tvrđavi pridružili su se slavlju na Trgu Ante Starčevića, s glazbeno-zabavnim programom koji će potrajati do navečer.

Predsjednik Mesić se zadržao u restaurantu "Tvrđavi". Akademski slikar Krešimir Nikšić, koji upravo izlaže u Kninu, darovao mu je svoju sliku.


Pročitajte više