Svečano dodijeljene Državne nagrade za znanost

Svečana podjela hrvatskih Državnih nagrade za znanost, koje se dodjeljuju u četiri kategorije, održana je danas poslijepodne u palači "Dverce", u nazočnosti visokih dužnosnika Hrvatskog sabora i Vlade.

Laureatima je visoka državna priznanja uručio predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za podjelu Državnih nagrada za znanost Vladimir Šeks, istaknuvši da državna nagrada za znanost ima posebno značenje i težinu među brojnim nagradama u Republici Hrvatskoj, budući se dodjeljuje za područja djelatnosti čiji kriteriji vrijednosti imaju izrazito globalni karakter.

Državne nagrade za životno djelo dobili su akademici Nenad Trinajstić, Daniel Rukavina i Vera Horvat Pintarić, te prof. dr. sc. Želimir Sladoljev, Pavao Mildner i Antun Cvitanić.

Državne nagrade za znanost dobili su akademik Franjo Šanjek, prof. dr. sc. Vladimir Simeon, prof. dr. sc. Ivica Picek, dr. sc. Maja Osmak, prof. dr. sc. Ivica Valpotić, znanstveni suradnici prof. dr. sc. Davor Eterović i dr. sc. Tomislav Strinić, prof. dr. sc. Mladen Stupnišek, prof. dr. sc. Dragan Poljak, dr. sc. Nives Štambuk Giljanović, prof. dr. sc. Vesna Lelas, znanstveni suradnici dr. sc. Edi Maletić i dr. sc. Ivan Pejić, prof. dr. sc. Mira Čudina Obradović, dr. sc. Andreja Brajaša Žganec i prof. dr. sc. Vjeran Katunarić.

Godišnjom državnom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti nagrađeni su: prof. dr. sc. Dragutin Feletar, prof. dr.sc. Stjepan Pepeljnjak i prof. dr. sc. Stjepan Damjanović.

Godišnjom državnom nagradom za znanstvene novake nagrađeni su: dr. sc. Borislav Kovačević, dr. sc. Zoran Valić, dr. sc. Radovan Zentner, mr. sc. Sandi Orlić i dr. sc. Tvrtko Jakovina.

Čestitajući laureatima predsjednik Sabora Vladimir Šeks istaknuo je, uz ostalo, da će u današnjem svijetu, a posebno u svijetu budućnosti, znanje i inovativnost biti ključni čimbenik razlikovanja uspješnih od neuspješnih.

Izrazio je i mišljenje da ulaganje u znanje i znanost nema alternative napomenuvši da je kreatorima strategije razvoja Hrvatske jasno da je ulaganje u ta područja ljudske djelatnosti jedina garancija da će Hrvatska u budućnosti ključ svoje sudbine imati u svojim rukama.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa i predsjednik Odbora za podjelu Državnih nagrada za znanost Dragan Primorac istaknuo je da su znanje, inovacija i tehnologija orijentacija ove Vlade i njegova Ministarstva. Najavio je i da će se iduće godine udvostručiti novčani iznos hrvatske Državne nagrade za znanost.

Uz povelje dobitnici Državne nagrade za životno djelo dobili su po 40 tisuća kuna, nagrađeni u kategoriji godišnje Državne nagrade za znanost po 10 tisuća kuna, a po 7 tisuća kuna dobili su nagrađeni u kategorijama godišnjih državnih nagrada za popularizaciji i promdižbu znanosti te znanstveni novaci.

U ime nagrađenih riječi zahvale izrekao je akademik Daniel Rukavina, a u ime Vlade laureatima je čestitao premijer Ivo Sanader.

(Hina) xsdju ymć

Pročitajte više